Днешното ми предложение е свързано с утрешния празник Цветница!
По традиция много българи ще приготвят рибно меню за празника и точно за това ви предлагам една много лесна за изпълнение рецепта и в същото време невероятно вкусна.
Миналата седмица попаднах на един много интересен блог - Добър апетит с Peych!. Впечатлена съм от ентусиазма на автора му- Иван Пейчев, от разнообазието на рецептите и тяхната практичност. Именно там видях тази рецепта, за която автора казва, че е от Поморийския манастир / затова и промених името на рецептата /. Обичам такъв вид рецепти- не се използват много продукти и ястието се приготвя бързо, но в същото време е здравословно и вкусно. Повярвайте ми, приготвена така рибата наистина си заслужава.
Промените, които направих в рецептата са минимални. Използвах прясно филе от хек, но рецептата би била чудесна със скумрия или друга морска риба. Рибните парчета добавих 5 минути преди да изключа котлона, като оставих яденето за още 5 минути върху котлона. За пресния хек това беше напълно достатъчно, но ако използвате друг вид риба преценете колко време ще е необходимо, за да се сготви.
Добавих и 1ч.л. сушено чили за по-пикантен вкус. Не се изнанадвайте когато видите чили в моите рецепти. В това отношение Африка много ме промени- никога преди не съм яла люто, но сега рядко се случва да не сложа чили в яденето.
Оригиналната рецепта може да видите тук.
Посочените продукти са за 4 порции.
ПРОДУКТИ:
0,5 кг рибно филе- нарязано на парчета
3-4 глави лук
4 настъргани на едро домата /аз използвах 1 консерва, 400 мл, обелени и нарязани домати + 1 пресен/
3 скилидки чесън- нарязани на ситно
1 ч.л. черен пипер
1/2 сух девесил
1-2 с.л. лимонов сок
чили - по желание
50-60 мл олио
сол, магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте олиото и запържете до златисто лука.
2. Добавете чесъна, черния пипер, солта, доматите, девесила и половин чаша вода /125мл/. Оставете да къкри 25-30 минути на умерен огън под капак.
3. 15 минути преди да добавите рибното филе към доматения сос, посолете със сол и го залейте с лимоновия сок
4. Добавете рибното филе 5-10 минути преди да изключите котлона. След изключване на котлона оставете яденето поне 5 минути върху него.
5. Сервирайте ястието топло поръсено със ситно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!
Breii che to mnogo vkusno izglejda !!!
ОтговорИзтриване