У дома много се тачат подобни запеканки. Чести ги правя със заливка с яйца и мляко, но и постния вариант се харесва на всички.
Обичам да експериментирам с различни продукти, но тиквичките са един от любимите ми и затова са постоянна величина в моите запеканки.
Ако се доверите на рецептата и решите да я приготвите, не се притеснявайте ако ви се струва, че водата е много малко. Запеканката се пече покрита с фолио и няма опасност да стане твърде суха.
ПРОДУКТИ:
0,500 кг тиквички
4 с.л. ориз
2-3 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2-3 домата
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. черен пипер
олио, сол
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете на ситно всички продукти без доматите.
2. В малко олио задушете лука, чесъна и моркова. Добавете куркумата, тиквичките, картофите и ориза. Разбъркайте и задушете за минута.
3. Добавете 3/4 ч.ч. вода, посолете на вкус, подправете с черния пипер и разбъркайте.
4. Изсипете в подходяща тава, наредете отгоре нарязаните на тънки шайби домати. Покрийте с фолио и печете 1 час в предварително загрята фурна на 220 градуса.
5. Махнете фолиото и запечете само на горен реотан за 5-6 минути.
6. Сервирайте топло с подходяща за сезона салата.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар