Спанак с ориз




Ако трябва да бъда честна преди въобще не харесвах спанак с ориз. Едва когато започнах сама да го приготвям започнах да харесвам това ястие.


Това е типично пролетно ястие в България. Спанакът може да се замени с лапад. Аз не мога да кажа кой вариант ми харесва повече- този със спанак има малко по-кисел вкус, но и с лапад също много ми допада на вкус.



ПРОДУКТИ:

1 ч.ч. бисерен ориз
1 голяма глава лук или 1 връзка зелен лук
300гр спанак
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
2 яйца
сол, черен пипер, олио

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Попарете почистения спанак във вряла вода за 1 минута. Отцедете и го нарежете на ситно.
2. Задушете ситно нарязания лук и спанак в 3-4 с.л. олио.
3. Добавете измития ориз и запържете докато стане прозрачен. Сложете солта и черния пипер и налейте 3 1/2 ч.ч. гореща вода.
4. След като заври намалете котлона на слаба степен. След 5-6 минути изключете котлона и прехвърлете сместа в подходяща по размер тава. Запечете в предварително загрята на 250 градуса фурна, докато водата се поеме от ориза.
5. Разбийте яйцата с киселото мляко. Залейте спаначната основа и запечете за 5-6 минути само на горен реотан.
6. Сервирайте ястието топло, самостоятелно или като гарнитура.

Да ви е сладко!





Коментари