Сладко от смокини правя само по тази рецепта. Преди 20 години намерих тази рецепта в една готварска книга, която незнайно къде изчезна, но въпреки че рецептата съм я правила само няколко пъти все още я помня.
Особеното в рецептата е ванилията, която се добавя най-накрая. Признавам си в началото бях доста скептична - за първи път срещах сладко с ванилия, но резултата надмина всички мои очаквания.
Ако приготвяте сладко с повече от 1 килограм смокини трябва да се спазват следните пропорции в рецептата:
- равни количества обелени смокини и захар,
- водата е 1/4 от захарта
- на килограм захар се слага равна лъжичка лимонена киселина и 1 ванилия.
Смокините, които се използват за рецептата не са напълно узрели, но не са и съвсем зелени. Трябва да са твърди на пипане спрямо узрелите.
ПРОДУКТИ:
1 кг твърди обелени смокини
1 кг захар
1 ч.ч. вода /250мл/
1 равна ч.л. лимонтузу
1 ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Обелете смокините и ги поръсете със захарта. Оставете ги да престоят от 12 до 24 часа.
2. Добавете водата и сложете да заври сместа. Бъркайте внимателно, за да не се разкъсат смокините и непрекъснато обирайте образувалата се пяна.
3. Сладкото е готово когато капка от него върху студена чиния стои цяла и не се разлива.
4. Сложете лимонената киселина 5 минути преди да свалите от котлона.
5. Добавете ванилията след като свалите от котлона и внимателно разбъркайте.
6. Готовото сладко наливайте още горещо в сухи и леко затоплени бурканчета с вместимост до 0,5кг. Обърнете и оставете така да изстинат напълно.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар