Poqui Poqui е филипинска версия на бъркани яйца, печен патладжан, домати, лук и чесън. Ястието е много леко и подходящо за летните жеги. Може да се поднесе както за закуска, така и за лек обяд или вечеря.
Преди няколко седмици попаднах на блога на Lalaine - Kawaling Pinoy. Много от рецептите ми харесаха и днешната е първата, която реших да направя. Още докато четях съставките бях убедена, че тази ще ми хареса и наистина не ме разочарова. Със сигурност и занапред ще я приготвям.
Въпреки, че рецептата е филипинска, като вкус много се доближава до българския- напомня за миш-маш. Комбинацията от печен патладжан и разбити яйца придават много лека и въздушна консистенция на ястието.
Рецептата е взета от тук: http://www.kawalingpinoy.com/poqui-poqui/
Посочените продукти са за 3-4 порции.
Продукти:
2 с.л. мазнина- аз използвам кокосово масло, но може да използвате мазнина по ваш избор
4 яйца
2 големи патладжана
2 домата
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
магданоз за поръсване
Приготвяне:
1. Изпечете патладжаните, обелете ги и ги нарежете.
2. В не много горещо олио задушете тънко нарязания лук и чесъна. Ако е необходимо добавете 1-2 с.л. вода, за да омекнат добре.
3. Добавете ситно нарязаните домати и разбърквайте периодично като притискате доматите, за да се смачкат. Ако доматите са добре узрели може да ги обелите предварително.
4. След 6-7 минути добавете нарязаните патладжани. Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер.
5. Добавете разбитите яйца, разбъркайте и захлупете ястието. След 1-2 минути изключете котлона, но нека да остане там за още 4-5 минути.
6. Сервирайте топло, поръсено с магданоз.
Съвет: Колкото по-добре са разбити яйцата, толкова по-пухкаво е ястието.
Да ви е сладко!
Изглежда интересно!!!!
ОтговорИзтриванеАз ще заменя олиото с масло или мас.
ОтговорИзтриване