Ябълков сладкиш




Странно как сезоните определят хранителните ни навици и предпочитания през различните месеци на годината.



От 8 години живея в Южна Африка, но често се улавям как следвам сезоните в България. Сега е разгара на пролетта тук, но аз си мисля за ябълкови сладкиши и печена тиква.

Този сладкиш е специалитета на майка ми. Прави го за всяко семейно събиране и винаги е невероятно вкусен.

Надявам се да се доверите на рецептата и да споделите вашите впечатления от нея.

Мерителната чаша е 250мл.



Продукти:

3 яйца
1/2 ч.ч. + 2 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. мазнина по избор- олио, масло, кокосово масло
щипка сол
3-4 ябълки
1ч.л. канела
2-3 с.л. лимонов сок
около 1/2 брашно за горната част на сладкиша



Приготвяне:

1. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Поръсете ги с лимоновия сок и канелата и разбъркайте добре.

2. Разбийте яйцата и захарта до удвояване на обема им. Добавете мазнината, солта, бакпулвера и пресятото брашно. Разбъркайте добре.

3. Отделете 1/2 ч.ч. от сместа. Добавете брашно към тази смес и замесете твърдо тесто. Колкото е по-твърдо тестото, толкова по-рошав е сладкиша и след изпичане горната част е по-хрупкава. Оставете тестото в хладилник докато му дойде реда.

4. Изсипете останалата смес във форма за пай или подходяща по размер тавичка, предварително намазана с масло. Тестото е гъсто, затова с лъжица или силиконова шпатула внимателно го разстелете.

5. Добавете 2 с.л. захар към ябълките и разбъркайте добре. Разпределете ги равномерно върху кексовата основа.

6. На едро ренде настържете върху ябълките предварително замесеното тесто. Внимавайте стърготините да покрият равномерно ябълките.

7. Печете 45-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

8. Сервирайте охладен самостоятелно или с разбита сметана или сладолед.

Да ви е сладко!






Коментари