Странно как сезоните определят хранителните ни навици и предпочитания през различните месеци на годината.
От 8 години живея в Южна Африка, но често се улавям как следвам сезоните в България. Сега е разгара на пролетта тук, но аз си мисля за ябълкови сладкиши и печена тиква.
Този сладкиш е специалитета на майка ми. Прави го за всяко семейно събиране и винаги е невероятно вкусен.
Надявам се да се доверите на рецептата и да споделите вашите впечатления от нея.
Мерителната чаша е 250мл.
Продукти:
3 яйца
1/2 ч.ч. + 2 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. мазнина по избор- олио, масло, кокосово масло
щипка сол
3-4 ябълки
1ч.л. канела
2-3 с.л. лимонов сок
около 1/2 брашно за горната част на сладкиша
Приготвяне:
1. Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Поръсете ги с лимоновия сок и канелата и разбъркайте добре.
2. Разбийте яйцата и захарта до удвояване на обема им. Добавете мазнината, солта, бакпулвера и пресятото брашно. Разбъркайте добре.
3. Отделете 1/2 ч.ч. от сместа. Добавете брашно към тази смес и замесете твърдо тесто. Колкото е по-твърдо тестото, толкова по-рошав е сладкиша и след изпичане горната част е по-хрупкава. Оставете тестото в хладилник докато му дойде реда.
5. Добавете 2 с.л. захар към ябълките и разбъркайте добре. Разпределете ги равномерно върху кексовата основа.
6. На едро ренде настържете върху ябълките предварително замесеното тесто. Внимавайте стърготините да покрият равномерно ябълките.
7. Печете 45-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
8. Сервирайте охладен самостоятелно или с разбита сметана или сладолед.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар