Запечен шаран с праз




В навечерието на Никулден ви предлагам една по-различна рецепта за шаран. Това е рецепта от детството ми и баба ми често я приготвяше. От всички рецепти за шаран на фурна това е любимата ми рецепта.





Надявам се да ми се доверите и да разчупите традициите като вместо традиционния пълнен шаран приготвите тази рецепта за Никулден.




Продукти:

1 шаран - 1,5 - 2кг
3-4 стръка праз
сол и черен пипер
1/2 ч.л. куркума - по желание
2-3 с.л. олио или мазнина по ваше желание- масло, кокосово масло или др.
1 лимон



Приготвяне:

1. Почистете шарана и го нарежете на шайби. Осолете и го оставете на страни.

2. Загрейте фурната на 200 градуса.

3. Нарежете празът на парчета с дебелина 1см. Задушете го в мазнината за около 5-6 минути. Не е необходимо да се изпържи напълно- достатъчно е да омекне. Дръпнете от котлона и посолете на вкус. Подправете с черен пипер и куркума.

4. Изсипете задушения праз в подходяща тава, като го разпределите равномерно на дъното и. Наредете парчетата шаран отгоре и сложете върху всяко по резен лимон. Не е необходимо да слагате вода- празът ще пусне достатъчно. Ако все пак решите да сложите вода нека да не е повече от половин чаша.

5. Печете около 45-50 минути или докато добие златист цвят.

6. Сервирайте ястието топло с чаша хубаво бяло вино.

Да ви е сладко!







Коментари