В България сме свикнали да свързваме тиквата с десерти като тиквеник или печена тиква. Днес ще ви предложа една по-различна рецепта с тиква и двуцветен кекс.
Десерта се пече на етапи, но това в никакъв случай не усложнява проготвянето му. В приложената рецепта съм намалила количеството на захарта и ако мислете, че половин чаша ще ви е недостатъчно сладко увеличете захарта.
Рецептата е адаптирана от тук: http://www.zajenata.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-recepta8601.html
Мерителната чаша е 250мл.
ПРОДУКТИ:
2 ч.ч. нарязана на кубчета тиква
1/3 ч.ч. мазнина по избор- олио, масло, кокосово масло и т.н.
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
100 мл хладка вода
1 ч.ч. + 2 с.л. брашно
1 бакпулвер1 ванилия
щипка сол
2с.л. какао
1/2 ч.л. канела
орехи и пудра захар за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
1. В кексова форма, покрита с хартия за печене, сложете тиквата залейте с 1 с.л. мазнина, объкрайте добре и разпределете равномерно. Изпечете тиквата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
2. Докато тиквата се пече пригответе кексовата смес. Разбийте добре яйцата със захарта, добавете мазнината, ванилията, солта, водата и 1 чаена чаша брашно смесено с бакпулвера.
3. Изсипете част от сместа- около чаша и половина, в друга купа. В първата добавете 2 с.л. брашно и разбъркайте- тази смес трябва да е повече като количество. В другата смес добавете какаото и канелата- тази смес трябва да е по-малко като количество.
4. Изсипете бялата смес директно върху изпечената тиква и печете 10 минути на 190 градуса.
5. Изсипете какаовата смес върху вече запечената основа и печете още 25-30 минути на 180 градуса. За моята фурна 25 минути бяха достатъчни.
6. Извадете кекса от фурната и оставете да изстине. Обърнете в подходяща чиния и поръсете със смлени орехи и пудра захар.
Да ви е сладко!
Току що опитах този невероятен кекс. Обожавам тиква, но никога не съм предполагала, че в кекса е толкова добра комбинация. Поздравления, Таня!
ОтговорИзтриванеВики