Кекс с мед




Сравнително рядко правя кекс у дома- то си личи и по публикуваните ми рецепти. Настоящата рецепта ме заинтригува със съставките си и най-вече, че се слага вода вместо мляко.

Кексът е много пухкав. Около сладкото е влажен и затова трудно се определя с клечка дали е изпечен добре. За моята фурна 35 минути бяха напълно достатъчно за изпичането му.

Рецептата е адаптирана от тук. Може да използвате каквото сладко имате и по желание може да добавите ванилия или канела за ароматизиране.

Мерителната чаша е 250мл.



ПРОДУКТИ:

2 яйца
4 с.л. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. топла вода + 1 с.л. мед
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 ч.ч. брашно
5 с.л. сладко
2-3 с.л. натрошени орехи

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата и меда много добре. Добавете олиото, водата с меда и содата, 2 с.л. орехи и накрая брашното с бакпулвера.
2. Изсипете с намазана и набрашнена форма за кекс или подходяща тавичка и порусете с останалите орехи. Разпределете равномерно сладкото върху кексовата смес.
3. Печете 15 минути на долен реотан и още 20 минути на двата реотана на 160 градуса или 150 градуса с вентилатор. Кексът се изпича малко по-бързо от обикновен кекс.
4. След изпичане оставете да изстине напълно преди сервиране.

Да ви е сладко!


Коментари