От години приготвям черния дроб само по този начин и скоро осъзнах, че не съм споделила с вас тази рецепта.
Характерното при подготовката на дроба е поръсването му със сода за хляб. Така черният дроб става мек при изпържване и остава такъв дори и след като изстине.
За успеха на рецептата не трябва в никакъв случай да препържвате черния дроб. Дори не е необходимо да се изпържва до готовност- нека да остане леко кървав в средата. След като се върне при лука дробът ще се задуши допълнително. Обикновено докато наредя парчетата дроб в тигана и започвам да обръщам първите, след не повече от 30 секунди ги вадя.
Може да се използва агнешки, свински или телешки дроб. Лично на мен рецептата най ми харесва с агнешки черен дроб.
ПРОДУКТИ:
0,5кг черен дроб
3 големи глави лук
1/4 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1/4 ч.л. куркума
1/4 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. чили - по желание
брашно за овалване на парчетата дроб
4-5 с.л. олио
сол
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Нарежете черния дроб на филийки. Поръсете го със содата, объркайте добре и оставете настрани за 5-6 минути.
2. Нарежете лукът на полумесеци.
3. Оваляйте парчетата черен дроб в брашно и ги изпържете за около 30 секунди от двете страни в горещо олио.
4. В същото олио сложете нарязания лук и задушете под капак за 8-10 минути като разбърквате от време на време. Може да намалите степента на котлона. При нужда може да добавите 2-3 с.л. вода, за да не загори лукът.
5. Нарежете изпържените парчета черен дроб на жулиени и ги добавете към омекналия лук. Добавете подправките и посолете на вкус. Разбъркайте и задушете за 2-3 минути.
6. Сервирайте ястието топло със салата според сезона.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар