Салата със спанак, печена тиква и козе сирене





За първи път ядох такава салата в Йоханесбург. Беше в менюто на един ресторант и веднага реших да си я поръчам. Интересно ми беше как са съчетали печената тиква в салата и как е на вкус тази комбинация. За моя огромна изненада бях очарована от салатата. Спомням си, че освен спанак имаше рукола и тиквени семки. Като цяло версията на тази салата, която правя у дома много се доближава до тази която ядох преди години в Южна Африка. 

За мен това е една от най-вкусните салати. Комбинацията от вкусове е уникална и допълваща се. Сладостта на тиквата с пикантния вкус на козето сирене, свежестта на спанака, хрупкавите семки, сладко- киселия дресинг и не на последно място контраста от цветове - всичко това се комбинира по чудесен начин и е наслада за сетивата, визуално и вкусово.

Ако не обичате козе сирене и решите да приготвите тази салата заменете го с овче сирене. Относно дресингът бих ви посъветвала да не заменяте балсамовия оцет с обикновен такъв. Именно сладко-киселия вкус на балсамикото допълва печената тиква и прави салатата уникална.

ПРОДУКТИ:

Печена тиква - 2-3 парчета

Шепа спанак- около 100гр.

2-3 стръка пресен лук или 1/2 средно голяма глава лук

50-60 гр козе сирене

авокадо - по желание

2 с.л. тиквени или слънчогледови семки

Дресинг:

2 с.л. зехтин

2 с.л. соев сос

2 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. сусам

1/4 ч.л. черен пипер



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Запечете тиквените или слънчогледови семки на тиган.

2. Пригответе дресинга като разбъркате всички съставки в малка купа. 

3. Измийте и нарежете спанака и зеления лук. Ако използвате стар лук нарежете го на тънки полумесеци и го накиснете във вода.

4. Подредете салатата в подходяща чиния или купа като първо слагате спанака с лука и авокадото. Върху тях подредете нарязаната печена тиква и козето сирене нарязано на тънки парченца. Залейте равномерно с дресинг и поръсете със запечените ядки. Сервирайте веднага.

Да ви е сладко!



Коментари