За първи път ядох такава салата в Йоханесбург. Беше в менюто на един ресторант и веднага реших да си я поръчам. Интересно ми беше как са съчетали печената тиква в салата и как е на вкус тази комбинация. За моя огромна изненада бях очарована от салатата. Спомням си, че освен спанак имаше рукола и тиквени семки. Като цяло версията на тази салата, която правя у дома много се доближава до тази която ядох преди години в Южна Африка.
За мен това е една от най-вкусните салати. Комбинацията от вкусове е уникална и допълваща се. Сладостта на тиквата с пикантния вкус на козето сирене, свежестта на спанака, хрупкавите семки, сладко- киселия дресинг и не на последно място контраста от цветове - всичко това се комбинира по чудесен начин и е наслада за сетивата, визуално и вкусово.
Ако не обичате козе сирене и решите да приготвите тази салата заменете го с овче сирене. Относно дресингът бих ви посъветвала да не заменяте балсамовия оцет с обикновен такъв. Именно сладко-киселия вкус на балсамикото допълва печената тиква и прави салатата уникална.
ПРОДУКТИ:
Печена тиква - 2-3 парчета
Шепа спанак- около 100гр.
2-3 стръка пресен лук или 1/2 средно голяма глава лук
50-60 гр козе сирене
авокадо - по желание
2 с.л. тиквени или слънчогледови семки
Дресинг:
2 с.л. зехтин
2 с.л. соев сос
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. сусам
1/4 ч.л. черен пипер
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Запечете тиквените или слънчогледови семки на тиган.
2. Пригответе дресинга като разбъркате всички съставки в малка купа.
3. Измийте и нарежете спанака и зеления лук. Ако използвате стар лук нарежете го на тънки полумесеци и го накиснете във вода.
4. Подредете салатата в подходяща чиния или купа като първо слагате спанака с лука и авокадото. Върху тях подредете нарязаната печена тиква и козето сирене нарязано на тънки парченца. Залейте равномерно с дресинг и поръсете със запечените ядки. Сервирайте веднага.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар