Млечен тарт- най-добрият южноафрикански десерт



Млечният тарт (Milk tart) е много популярен десерт в Африка. Когато преди няколко месеца реших да потърся рецепта за него с изненада разбрах, че това е южноафрикански десерт. Изненадана бях, защото тук много популярни са десерти като чийз кейк, ябълков пай, фрут кейк и други типични за английската кухня, поради това винаги съм мислела, че и млечния тарт е английски десерт.


За първи път правя млечен тарт, но исках първата рецепта в моя блог да е на нещо типично южноафриканско ястие или десерт. Млечния тарт може да се закупи от всеки хранителен магазин и цената му е сравнително ниска, това е и основната причината досега да не съм го правила.

Рецептата е адаптирана от тук: http://www.justeasyrecipes.co.za/2009/08/27/milk-tart/


За моя вкус е малко по-сладък от колкото трябва, но досега съм яла само купен от магазините млечен тарт.

Мерителната чаша е с вместимост  250мл.

От посочените продукти направих 2 тарта- с диаметър 26 и  20 см. Ако не желаете да правите повече от един тарт може да съхраните излишното тесто във фризер, а продуктите за крема намалете на половина.

МЛЕЧЕН ТАРТ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За основата:

2 ч.ч. брашно
1 голямо яйце
125гр студено масло, нарязано на кубчета
50гр захар /3 с.л./
щипка сол
3-4 с.л. студена вода


За пълнежа:

4 1/2 ч.ч. прясно мляко / 1,125л /
2 1/2 с.л. брашно
1/2 ч.ч. захар
2 1/2 с.л. царевично брашно или нишесте
3 яйца
щипка сол
1 ч.л. екстракт ванилия
1 голяма супена лъжица масло

Приготвяне:


1. Приготвяне на основата:

Загрейте фурната на 190 градуса.

Най- лесният начин за приготвяне на основата е като се използва кухненски робот или чопър.
       - сложете пресятото брашно, солта и маслото в робота. Завъртете няколко пъти, добавете яйцето и отново завъртете, докато се образуват трохи. Добавете студената вода лъжица по лъжица като след всяка се разбърква. На мен ми бяха необходими 4 супени лъжици вода, за да стане тестото хомогенно.
   
Ако не разполагате с робот тестото се приготвя по следния начин:
       - сложете пресятото брашно и солта в подходяща купа, добавете маслото и започнете да претривате по получаването на трохи.
       - добавете захарта, яйцето и водата и омесете меко тесто.

Увийте готовото тесто във фолио и оставете в хладилника за 20-30мин.

Разточете тестото с дебелина около 4-5 мм. С помоща на точилката пренесете разточеното тесто върху тавичката за пай или друга подходяща тавичка. Притеснете тестото към дъното и стените добре, изрежете излишното и с вилица надупчете дъното.

 Пече се около 20 минути или докато добие златист цвят.

Извадете от фурната и оставете на страна, за да се охлади.

2. Приготвяне на пълнежа:

- Разбийте яйцата, захарта, солта, брашното и царевичното нишесте.
- Загрейте млякото до точка на кипене.
- Постепенно и при непрекъснато бъркане добавете към яйчената смес.
- Върнете сместа на котлона, бъркайте непрекъснато докато се сгъсти.
- След като свалите от котлона добавете маслото и ванилията.

3. Излейте сместа в изпечената основа. Поръсете с канела.


4. Оставете да изстине на стайна температура, след това преместете в хладилник за 1-2 часа или докато крема стегне.

Да ви е сладко!






Коментари

  1. Изглежда интересно!

    ОтговорИзтриване
  2. Tova izglezda super! Takmo tarseh neshto originalno kato rezepta. Utre kato go napravia shte ti kaja kak e:)!

    ОтговорИзтриване
  3. хммммм...и това ще направя. Само не разбрах, като загрея млякото до точката на кипене, вендага ли го добавям към яйчената смес или го оставям да се охлади?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, веднага се добавя към яйчената смес- по малко и при непрекъснато бъркане. Ще чакам отзиви за тарта- у нас това е един от любимите десерти.

      Изтриване

Публикуване на коментар