Солен кекс



Днешната рецепта е от вида рецепти, които толкова често са правени, че се знаят наизуст.

За първи път видях рецептата за солен кекс в един вестник преди около 20 години. Когато го направих за първи път толкова много се хареса на всички у дома, че веднага стана любима закуска - особено на синовете ми.

Последните години направих малки промени в продуктите- замених част от брашното с пълнозърнесто и добавих малко риган, но днес ви представям оригиналната рецепта.



Мерителната чаша, която съм ползвала е 250мл.

ПРОДУКТИ:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1/2 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.ч. олио /125мл/
  • 1 1/2 - 2ч.ч. брашно 
  • 200 -300гр. натрошено сирене
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1-2 с.л. разтопено масло, 1с.л. галета  - за поръсване от горе.

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Загрейте фурната на 200° С.
  2. Разбийте яйцата, солта, олиото и киселото мляко.
  3. Добавете брашното, бакпулвера и содата към яйчената смес.
  4. Най-накрая добавете натрошеното сирене.
  5. Изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно или галета тавичка. 
  6. Поръсете с галетата и разтопеното масло.
  7. Пече се 10-15 минути на включен долен реотан- трябва видимо да се надуе.
  8. Намалете температурата на 180°С и печете още 30-35 минути или до получаване на златист цвят. 
  9. След изпичане покрийте с кърпа и оставете да изстине за 10 минути.
  10. Сервира се с кисело мляко или айрян. Вкусен е както топъл, така и студен.
Да ви е сладко!

Коментари

  1. Напомня ми на карниерите , които продаваха на пазара и вече почнах да се облизвам

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина малко напомня на карниерите. Покажи на Галя рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен5.03.2014 г., 9:18:00

    Бърза и вкусна закуска. Обичам да правя тестени закуски в събота или неделя. Ще я пробвам задържително!!! Вики

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар