Днешната рецепта е от вида рецепти, които толкова често са правени, че се знаят наизуст.
За първи път видях рецептата за солен кекс в един вестник преди около 20 години. Когато го направих за първи път толкова много се хареса на всички у дома, че веднага стана любима закуска - особено на синовете ми.
Последните години направих малки промени в продуктите- замених част от брашното с пълнозърнесто и добавих малко риган, но днес ви представям оригиналната рецепта.
Мерителната чаша, която съм ползвала е 250мл.
За първи път видях рецептата за солен кекс в един вестник преди около 20 години. Когато го направих за първи път толкова много се хареса на всички у дома, че веднага стана любима закуска - особено на синовете ми.
Последните години направих малки промени в продуктите- замених част от брашното с пълнозърнесто и добавих малко риган, но днес ви представям оригиналната рецепта.
Мерителната чаша, която съм ползвала е 250мл.
ПРОДУКТИ:
- 3 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1/2 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.ч. олио /125мл/
- 1 1/2 - 2ч.ч. брашно
- 200 -300гр. натрошено сирене
- 1/2 ч.л. сол
- 1-2 с.л. разтопено масло, 1с.л. галета - за поръсване от горе.
ПРИГОТВЯНЕ:
- Загрейте фурната на 200° С.
- Разбийте яйцата, солта, олиото и киселото мляко.
- Добавете брашното, бакпулвера и содата към яйчената смес.
- Най-накрая добавете натрошеното сирене.
- Изсипете сместа в намазана с олио и поръсена с брашно или галета тавичка.
- Поръсете с галетата и разтопеното масло.
- Пече се 10-15 минути на включен долен реотан- трябва видимо да се надуе.
- Намалете температурата на 180°С и печете още 30-35 минути или до получаване на златист цвят.
- След изпичане покрийте с кърпа и оставете да изстине за 10 минути.
- Сервира се с кисело мляко или айрян. Вкусен е както топъл, така и студен.
Напомня ми на карниерите , които продаваха на пазара и вече почнах да се облизвам
ОтговорИзтриванеНаистина малко напомня на карниерите. Покажи на Галя рецептата :)
ОтговорИзтриванеБърза и вкусна закуска. Обичам да правя тестени закуски в събота или неделя. Ще я пробвам задържително!!! Вики
ОтговорИзтриване