Постен кекс със сладко от кайсии




В търсене на постни рецепти стигнах до днешното предложение. Честно казано първоначално идеята ми беше просто да експирементирам какво ще се получи с тези съставки, но резултата много ми хареса. Дори и моите мъже харесаха кекса. Излишно е да казвам, че не се задържа дълго.


Мерителната чаша е 250мл.

ПРОДУКТИ:

450гр кайсиево сладко /1 бурканче/
1ч.ч. топла вода
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. нарязани сушени кайсии
2с.л. коняк или бренди
настъргана кора и сокът на половин лимон
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.л. сода бикарбонат
1/4 ч.л. сол


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Накиснете кайсиите в коняка за няколко часа.
2. Отделете 2 супени лъжици от сладкото.
3. Разбийте останалото сладко с топлата вода, добавете олиото, настърганата лимонова кора и сок.
4. Смесете брашното, содата и солта. Добавете сухите съставки към течните. Разбъркайте добре и сложете накиснатите кайсии
5. Изпечете за 30-35минути в предварително загрята фурна на 180 градуса с включен вентилатор. След изключване на фурната оставете кекса за още 5 минути вътре и след това го извадете, за да изстине напълно.
6. Смесете отделеното сладко с 2-3с.л. топла вода и намажете кекса. 


Да ви е сладко!



Коментари