Какао-бананов шейк





Идеята а този шейк взех от форума на сайта Земя на заем- един чудесен сайт за суровоядството. Със сигурност не съм суровоядец, но се старая поне половината ми дневно меню да се състои от сурови храни. 


Шейкът е чудесна закуска за тялото и със сигурност ще се чувствате бодри и енергични до обяд. В рецептата съм използвала слънчогледови семки, едни от най-добрите източници на цинк и селен- може би най-важните елементи за доброто функциониране на щитовидната жлеза. Може да замените семките с орехи, бадеми, макадамия, бразилски орех или сурово кашу. Важно за суровите шейкове е да се консумират веднага.

Много е важно семките/ядките да се накиснат за няколко часа, като водата се сменя 2-3 пъти. Ядките съдържат инхибитори (Вещества, които потискат или спират различните процеси в организма. Ензимните инхибитори са група вещества, които свързват и блокират храносмилателните ензими, като по този начин стопират действието им. Така храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна, респективно – усвоена). Тези инхибитори ги предпазват в природата, докато ядките все още са там. Щом дойде моментът за консумация, инхибиторите вече са нежелани, тъй като те не позволяват на хранителните вещества да достигнат до тялото ни. Накисването на ядките преди ядене помага за отстраняването на тези инхибитори, освобождава витамините и минералите в ядките и позволява по-лесното усвояване за организма. Още при първите 20 минути от накисването водата става кафеникава при ядките, които имат кожичка. След няколко часа, голяма част от праха, остатъчните вещества и танините от кожите се освобождават във водата и ядката излиза  по-гладка с по-вкусен аромат.

Мерителната чаша е 250мл. Необходима ви е шейкър кана, но ако нямате може да ползвате пасатор. С посочените по-долу продукти се получават 3 шейка по 300мл.

Необходими продукти:

1. 1/4 ч.ч. предварително накиснати слънчогледови семки
2. 1 голям банан
3. 2 ч.ч. филтрирана вода
4. 1 с.л. сурова тръстикова захар, мед или черна меласа
5. 2 ч.л. какао
6. 1/2 ч.л. канела или ванилия
7. щипка сол

Приготвяне:

1. Разбийте в каната слънчогледовите семки и водата до хомогенност.

2. Добавете банана, какаото, канелата, солта и захарта. Разбийте добре, ако има нужда добавете още захар.

3. Сервирайте веднага.



Да ви е сладко!


Коментари

Публикуване на коментар