Риба по манастирски




Днешното ми предложение е свързано с утрешния празник Цветница!
По традиция много българи ще приготвят рибно меню за празника и точно за това ви предлагам една много лесна за изпълнение рецепта и в същото време невероятно вкусна.



Миналата седмица попаднах на един много интересен блог -  Добър апетит с Peych!. Впечатлена съм от ентусиазма на автора му- Иван Пейчев, от разнообазието на рецептите и тяхната практичност. Именно там видях тази рецепта, за която автора казва, че е от Поморийския манастир / затова и промених името на рецептата /.  Обичам такъв вид рецепти- не се използват много продукти и ястието се приготвя бързо, но в същото време е здравословно и вкусно.  Повярвайте ми, приготвена така рибата наистина си заслужава. 



Промените, които направих в рецептата са минимални. Използвах прясно филе от хек, но рецептата би била чудесна със скумрия или друга морска риба. Рибните парчета добавих 5 минути преди да изключа котлона, като оставих яденето за още 5 минути върху котлона. За пресния хек това беше напълно достатъчно, но ако използвате друг вид риба преценете колко време ще е необходимо, за да се сготви. 

Добавих и 1ч.л. сушено чили за по-пикантен вкус. Не се изнанадвайте когато видите чили в моите рецепти. В това отношение Африка много ме промени- никога преди не съм яла люто, но сега рядко се случва да не сложа чили в яденето. 

Оригиналната рецепта може да видите тук
Посочените продукти са за 4 порции.


ПРОДУКТИ:

0,5 кг рибно филе- нарязано на парчета
3-4 глави лук
4 настъргани на едро домата /аз използвах 1 консерва, 400 мл, обелени и нарязани домати + 1 пресен/
3 скилидки чесън- нарязани на ситно
1 ч.л. черен пипер
1/2 сух девесил
1-2 с.л. лимонов сок
чили - по желание
50-60 мл олио
сол, магданоз



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте олиото и запържете до златисто лука. 
2. Добавете чесъна, черния пипер, солта, доматите, девесила и половин чаша вода /125мл/. Оставете да къкри 25-30 минути на умерен огън под капак.
3. 15 минути преди да добавите рибното филе към доматения сос, посолете със сол и го залейте с лимоновия сок
4. Добавете рибното филе 5-10 минути преди да изключите котлона. След изключване на котлона оставете яденето поне 5 минути върху него. 
5. Сервирайте ястието топло поръсено със ситно нарязан магданоз.



Да ви е сладко!








Коментари

Публикуване на коментар