Агнешко яхния с бира Гинес




Утре е Гергьовден и по традиция много от вас ще приготвят агнешко за празника. Днес ви предлагам една по-различна рецепта за агнешко задушено. Попаднах на рецептата в неделната притурка на вестник Sunday Times, която беше посветена на Ирландския празник Свети Патрик. В приложението имаше 6 ирландски рецепти, като 4 от тях веднага привлякоха вниманието ми.


Като цяло в рецептата няма нищо особено, но за да е типично ирландска, агнешкото се готви с бира Гинес. Единствената промяна, която направих е в количеството бира - в оригиналната рецепта е 600мл бира Гинес, което ми се видя доста. Аз сложих 400 мл бира, но тъй като нагарчаше добавих и една чаена лъжичка захар. Захарта притъпи леко горчивият вкус, но като цяло той си остана. Лично на мен вкусът ми допадна. Дори може да се посочи и научно обяснение защо трябва да се яде повече горчиво. Според Аюрведа- науката за здравето и дълголетието, във всяко ястие трябва да присъстват шестте вкуса- сладък, солен, кисел, горчив, лютив и стипчив. В книгата "Златни правила на храненето", Генадий Малахов казва, че в съвременната диета на хората най-много липсват горчивият и стипчивият вкус, но за сметка на това изобилства сладкият вкус.

След всичко това не се притеснявайте да опитате тази рецепта. Сигурна съм, че ще сте  доволни и очаровани от рецептата.



ПРОДУКТИ:

1кг. агнешко месо, нарязано на парчета
1 голяма глава лук, нарязана на едро
1 морков, нарязан на кръгчета
3-4 големи картофа
400 мл бира Гинес
600 мл агнешки или зеленчуков бульон
2-3 стръка мащерка или 1/2 ч.л. суха мащерка
2 скилидки чесън
2 с.л. брашно
3 с.л. олио
1ч.л. захар
сол, черен пипер- на вкус



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Запържете месото в олиото, докато стане златисто.
2. Извадете месото и в същото олио задушете лукът, морковите и чесъна за 4-5 минути.
3. Добавете брашното, месото, бирата, бульона и подправките.
4. След като заври намалете степента на котлона и оставете да къкри като разбърквате от време на време.
5. След около 1ч и 15-20 минути добавете захарта и нарязаните на едро картофи. Оставете да ври още 20-30 минути.
6. Сервирайте поръсено с нарязан на ситно магданоз.



Да ви е сладко!

Коментари