Сусамов шейк- супер напитка за жени




Днешната рецепта е специално за вас мили дами. Забързани в ежедневието не всякога успяваме да се храним здравословно. Често посягаме към тестени и захарни храни, които може да са много вкусни, но ни отнемат така ценния калций.


Една от най-лесно усвоимите форми на калция е тази от семената, а сусамовото семе е един от първенците по съдържанието му.  Това малко семенце съдържа в себе си толкова много полезни вещества, способни да ни направят млади, здрави, жизнени и енергични.

Какво съдържа:
* изключително богат на магнезий, мед и калций – само четвърт чаша (36 гр) сусам на ден ни доставя 75 % от дневната нужда от мед, 35 % от дневната нужда от калций и 32 % – магнезий, 29 % – желязо, 18 % – цинк.
* съдържа фитостероли – намаляват нивата на лошия холестерол, повишават имунните способности на организма ни, намаляват риска от някои тумори.
* високо съдържание на витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3 и омега-6
* сусамът е изключително богат на антиоксиданти, дължащи се най-вече на уникалния фитоестроген сесамин, който също има противоракови способности. http://www.zemianazaem.com/archives/91

Е, след тази информация надявам се да съм ви убедила, колко е полезен сусамовият шейк. Не се колебайте да го направите!

С този шейк спокойно може да замените вашата закуска. Ще се чувствате заситени и тонизирани в часовете до обяд. С посочените количества се получава около 300мл шейк.
За направата му ви е необходим блендер, но и с пасатор ще се получи. Разликата е, че с пасатор не може да се разбие така добре както с блендер.
Мерителната чаша е 250 мл.



ПРОДУКТИ:

1/4 ч.ч. сусам
4-5 фурми
1 ч.ч. филтрирана вода
1/2 ч.л. канела
1 препълнена с.л. тахан
щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте добре сусама и го накиснете за няколко часа или за една вечер. Накиснете фурмите във филтрираната вода.
2. Отцедете сусама и го разбийте в блендер заедно с фурмите и филтрираната вода. Опитайте и ако има нужда добавете още 1-2 фурми или малко мед.
3. Добавете солта, канелата и тахана. Разбийте добре. Сервирайте веднага.



Да ви е сладко!







Коментари