Пикантна яхния от стар фасул




Сигурно на много от вас е минала мисълта какво толкова има в една боб яхния та чак  рецепта публикувам. Убедена съм, че бобът присъства често на българската трапеза, но днес искам да споделя в вас своята рецепта за приготвяне на боб яхния.



Основната разлика с другите рецепти е, че не използвам домат или доматено пюре. Спомням си, че за първи път прочетох, че не е добре да се комбинира домат с бобени култури в книгата на д-р Атанас Михайлов - "Въведение в природолечението. Моята практика". Тогава бях доста изненадана от това, но въпреки това продължих да си готвя както и преди. След 1-2 години попаднах на книгата на Генадий Малахов- "Златни правила в храненето" и там отново прочетох, същото. Е, от тогава до сега готвя боб без да слагам домат или доматено пюре.

Знам, че всеки от вас си има рецепта за приготвяне на едно толкова популярно ястие, но бих била доволна ако се решите да опитате моята версия. 



ПРОДУКТИ:

500гр зрял боб
1 голяма глава лук
1 морков
1 червена чушка
2-3 стръка целина
1 1/2 ч.л. червен пипер
1ч.л. куркума
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. чили или 1 люта чушка
сол, олио
босилек, гьозум или кервиз за аромат


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Сварете фасула с малко вода за няколко минути. Сменете водата и сложете 1,5 литра вода.
2. Нарежете на ситно лукът, моркова и целината и ги добавете към фасула. След като яденето заври намалете котлона на по-слаба степен.
3. Когато зърната фасул омекнат, но все още не са сварени, сложете нарязаната на ситно чушка, подправките и солта.
4. След като бобът се свари, добавете гьозума и олиото. Изключете котлона, но оставете яденето върху него за 15-20 минути.



Да ви е сладко!






Коментари