Кекс с череши



Черешово време е!


Винаги по това време се сещам за череши. Това е единственият плод, който ми липсва от България. Не че тук няма череши- има, но не е като в България. Продават се в кутийки, в които има не повече от 30 череши и то на цена, за която могат да се купят поне 2 килограма в България. При тези условия удоволствието да си хапнеш череши се губи напълно. 


Поради липса на пресни череши използвах такива от консерва.
Кексът може да се консумира веднага, но ако се остави да престои една вечер е по-сочен-   сокът, който ще се отдели от черешите се поема от блата.



ПРОДУКТИ:

3 яйца
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 1/3 ч.ч брашно
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. настъргана лимонова кора
щипка сол
30-35 череши
пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Ако използвате пресни череши- обезкостете ги, поръсете с 2 с.л. захар. и оставете на страна. Ако използвате череши от компот или консерва отцедете ги предварително.
2. Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, киселото мляко и лимоновата кора. Разбийте добре.
3. Пресейте брашното с бакпулвера и добавете на части към яйчената смес. 
4. Изсипете в подходяща тавичка и подредете черешите върху сместа. Не ги притискайте- те сами ще потънат.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути или докато дървена клечка излиза суха. 
6. Извадите кекса от фурната и го оставете да изстине напълно. Поръсете с пудра захар. 



Да ви е сладко!





Коментари