Крехки пилешки/пуешки филенца




Освен невероятно крехки тези филенца са и диетични. Колебаех се дали да добавя и диетични към заглавието, но обикновено когато някой чуе диетично е на мнение, че няма да е вкусно. В случая това въобще не е така. Аз съм малко пристрастна, защото това ми е една от любимите рецепти, но със сигурност филетата приготвени по този начин са крехки, вкусни и диетични.

Обикновено използвам пуешко филе, но резултатът е също толкова добър и с пилешко филе. Интересното в тази рецепта е начина по който се маринова месото- със сода за хляб и сол. Този начин на мариноване на пилешко видях в една страхотна поредица- "Великите готвачи". От тогава често използвам тази технология на приготвяне на пилешко или пуешко месо. Бързам да ви предупредя- не използвайте това за други меса. Имам един злощастен опит със свинско месо и резултатът беше меко казано ужасен. 

Не съм посочила грамаж на  продуктите, защото в случая не е от значение. Важно е да се спази пропорцията на маринатата- на 1 литър студена вода се слага 1 ч.л. сол и 1ч.л. сода за хляб. Смесено с подправките месото може да престои до 24 часа в хладилник преди да бъде приготвено.



Пека филетата на грил, но предварително загрявам фурната на 250 градуса. Ако фурната ви няма грил използвайте горен реотан.  И в дата случая нивото на тавата трябва да е поне на средата. Целта е температурната обработка да е максимално кратка. Според мен 8-9 минути от двете страни са напълно достатъчни.

ПРОДУКТИ:

Пилешко или пуешко филе
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. зехтин
галета
подправки по избор- черен пипер, кимион, чили, чесън на прах и др. 



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Нарежете филето на подходящи парчета с дебелина 1 см.
2. В 1 литър студена вода сложете 1 ч.л. сол и 1ч.л. сода за хляб, залейте месото с този разтвор. Оставете в хладилник за 1 час.
3. Изплакнете и отцедете месото. Сложете филетата в подходящ съд и добавете зехтина и подправки по избор. Оставете в хладилник за 20-30 минути. 
4. Загрейте фурната на 250 градуса. 
5. Оваляйте филетата в галета и подредете върху хартия за печене.
6. Изпечете в предварително загрята фурна на грил или горен реотан за 8-10 минути от двете страни.
7. Сервирайте топли със свежа салата.

Да ви е сладко!









Коментари