Сусамено-фъстъчен сладолед




Ако сте чели постът ми за КУЛИНАРНАТА ДЕМОНСТРАЦИЯ, на която присъствах преди няколко месеца, знаете че най-впечатлена бях от фъстъчения сладолед. Исках да направя нещо подобно, но без мляко или сметана и в резултат на това се получи един страхотен веган сладолед със сусамено-фъстъчен вкус. 

От няколко години се старая да избягвам млечните продукти. Имам ли възможност винаги заменям прясното мляко с кокосово. В началото когато започнах да употребявам по-често кокосово мляко, вкусът му ми се струваше странен, но с времето свикнах и сега винаги в шкафа има 1-2 консерви кокосово мляко. 

За ползите от кокосовото мляко може да прочетете тук: http://www.tialoto.bg/a/16-polezni-hrani-i-napitki/22285-valshebstvata-na-kokosovoto-mliako/

За по-голяма плътност на сладоледа добавих половин чаена чаша тахан, а за разкошен фъстъчен вкус ви е необходимо фъстъчено масло. Аз използвах био-фъстъчено масло, което може да се замени с обикновено такова или със смлени на ситно печени и обелени фъстъци.
 
Кокосовото мляко и сметана може да се заменят с прясно мляко и сметана.  



ПРОДУКТИ:

1 консерва кокосово мляко
1 консерва кокосова сметана
1/2 ч.ч. тахан
1/2 ч.ч. фъстъчено масло или ситно смлени фъстъци
1/4 ч.ч. мед или сурова тръстикова захар
1/2 ч.л. канела- по желание
щипка сол


ПРИГОТВЯНЕ:

1. В подходящ съд затоплете кокосовото мляко и сметана, но не загрявайте много сместа. Достатъчно е само да се смесят добре. 
2. Добавете всички останали продукти и разбийте добре. Опитайте и ако има нужда добавете още мед или захар.
3. Ако имате машина за сладолед изсипете сместа в нея и следвайте инструкциите на машината. Ако нямате такава машина изсипете сместа в подходящ съд и го поставете във фризер. За да се получи сладолед с добра консистенция е необходимо да се разбива с миксер няколко пъти през 2 часа. 
4. Извадете сладоледа от фризера 15-20 минути преди сервиране. 
5. Сервирайте самостоятелно или поръсен с натрошени фъстъци.



Да ви е сладко!





Коментари