Домашна майонеза с три вкуса




Днешната рецепта я знам от толкова отдавна, че вече дори не си спомням кой ми я каза. Рецептата е много лесна, като подготовката и разбиването на майонезата отнема не-повече от 5 минути. 

 
Използват се цели яйца. Изрично уточнявам това, защото много пъти са ми задавали този въпрос. В много от рецептите за майонеза се казва, че продуктите трябва да са със стайна температура- за тази рецепта това не важи. Обикновено точно преди приготвяне на майонезата вадя продуктите от хладилника. Най-често правя майонезата с олио, но понякога половината количество замествам със зехтин.
Разбиването на майонезата отнема не повече от 1 минута.
За майонезата използвайте само пресни яйца и консумирайте до 48 часа. 



ПРОДУКТИ:

2 яйца
250 мл олио
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. лимонтозу

ПРИГОТВЯНЕ:

1.  Сложете всички продукти в подходящ съд- буркан или купата на пасатора. Важното е съдът да има капак, за да не се налага да прехвърляте майонезата в друг за съхранение.
2. С пасатор започнете за разбивате от дъното като постепенно изтегляте пасатора нагоре и после отново на долу. Повторете така 2-3 пъти или докато олиото се разбие с яйцата.
3.  Готово! Имате чудесна домашна майонеза. Съхранявайте в хладилник в затворен съд до 48 часа.



Това е основната рецепта за домашна майонеза. По желание може да добавяте различни подправки или аромати, за да получите майонеза с различен вкус. У дома най-често правим с чеснов вкус. Броят на скилидките чесън зависи от вашите предпочитания. Всички допълнителни подправки добавяйте преди разбиване на майонезата.

С ЧЕСНОВ ВКУС:

Добавете към продуктите 2-3 скилидки чесън нарязани на парченца. Разбийте всичко заедно.

С РИГАН:

Добавете към продуктите половин чаена лъжичка сух риган. Разбийте всичко заедно.

С ГОРЧИЦА И МЕД:

Добавете към продуктите 1/2 или 1 ч.л. горчица и 1/2ч.л. мед. Разбийте всичко заедно.

Това са моите предложения към вас. Създайте свой собствен вкус домашна майонеза. Не се страхувайте да експериментирате в търсене на различни комбинации.

Да ви е сладко!













Коментари