Сладкиш с череши и извара




Очевидно черешите ни липсват много по това време на годината. Отново ви предлагам рецепта с череши, но този път е с извара и консистенцията е по-кремообразна.






В рецептата съм използвала череши от консерва, които за съжаление почти нямат аромат, затова и добавих кората на половин лимон. Ако използвате пресни череши може да намалите количеството на лимоновата кора до 1 ч.л.

Количеството на черешите зависи от размера на тавата и колко нагъсто се нареждат.  Лично на мен ми харесва с повече плодове и използвах 2 консерви или около 80 череши, които отцедени тежаха почти половин килограм.

Мерителната чаша е 250мл.



ПРОДУКТИ:

3 яйца
200гр. извара
1 ч.ч. захар + 2 с.л.
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
настъргана кора на половин лимон
1ч.л. бакпулвер
4 с.л. кокосови стърготини
400-500 грама почистени череши или 2 консерви отцедени череши



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Разбийте яйцата с 1ч.ч. захар до побеляване. Добавете изварата, олиото и лимоновата кора. Ако е необходимо изполвайте пасатор, за да разбиете добре изварата.
2. Добавете пресятото брашно и бакпулвера. Разбийте добре и изсипете в тавичка за пай с диаметър 26см.
3. Поръсете сместа с 2 с.л. кокосови стърготини. Подредете почистените череши и върху тях поръсете с останалото количество кокосови стърготини смесени с 2с.л. захар.
4. Печете 45-50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато дървена клечка излиза суха от средата на тавата.
5. Последните 2 минути може да оставите на грил или горен реотан за да се получи хубав златист цвят.
6. След изпичане оставете да изстине напълно преди да разрежете.

Да ви е сладко!










Коментари

  1. Какво е количеството и вида на нишестето?

    ОтговорИзтриване
  2. Нишестето може да се замени с брашно. Първоначално рецептата беше с половин чаша нишесте- пшеничено или царевично и половин чаша брашно, но последните 2 пъти като правих сладкиша нямах нишесте и го замених с брашно. Резултата дори ми хареса повече и реших да променя рецептата. Грешката е моя, че не съм променила нишестето и в упътването.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар