Лахмаджун




Ако сте любители на турската кухня няма начин да не сте чували или опитвали лахмаджун. Често наричат лахмаджуна турската пица. Много бързо и леко ястие, което може да се поднесе като основно или предястие.

Ако обичате да месите, може да си омесите питките за лахмаджун. В този случай те трябва да са много тънки и времето за печене трябва да се увеличи с 2-3 минути. 

Тъй като месенето не е сред любимите ми дейности, аз използвах готови мексикански питки- тортили. В мрежата видях тази идея за тортилите, но за съжаление не съм запазила линка, за да посоча източника /ако някой си познае идеята, нека се обади/. Убедена съм, че и арабските питки ще са подходящи за лахмаджун. 



ПРОДУКТИ:

350- 400гр кайма- телешка или смес
1 домат
1 чушка
1/2 глава лук
1-2 скилидки чесън
люта чушка- по желание

сол, черен пипер, кимион
8 тортили

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Пасирайте всички зеленчуци в кухненски робот или нарежете на много ситно.
2. Добавете каймата и подправките. Пасирайте до получаването на хомогенна смес. Ако използвате люта чушка добавете към сместа 1/2 ч.л. захар за баланс на вкуса.
3. Намажете равномерно всяка питка със сместа и изпечете за 3-5 минути в предварително нагрята на 250 градуса фурна.
4. Нарежете с нож за пици и сервирайте топли.



Да ви е сладко!


Коментари