Имамбаялдъ




Това лятно ястие е едно от любимите ми. До скоро винаги го приготвях  като изпържвах патладжаните от едната страна, но за съжаление винаги след това имах проблеми със стомаха. От скоро започнах да запичам патладжаните предварително и забравих за стомашното неразположение след ядене на имамбаялдъ.

Има различни начини за приготвяне на имамбаялдъ. Майка ми например, винаги издълбава патладжаните като лодки, докато аз винаги съм приготвяла имамбаялдъ на принципа на пицата- слой патладжани залети със доматен сос. А от както започнах да ги запичам разходът на олио за приготвянето драстично намаля.




ПРОДУКТИ:

4 средно големи патладжани
1 кг домати или 3 консерви по 400 гр
3 големи глави лук
4 скилидки чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. захар
сол на вкус
магданоз
олио



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина 5-6 милиметра. Поръсете ги със сол и ги оставете за 20-30 минути.
2.  Изплакнете обилно патладжаните, подредете ги в подходяща тава като се застъпват парчетата. Посолете и полейте с 3-4с.л. олио.
3. Запечете патладжаните до златисто за 40-45 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса. Ако фурната ви има грил използвайте го. Докато патладжаните се запичат пригответе доматения сос. 
4. В 2-3 с.л. олио задушете нарязания лук за 6-7 минути. Добавете 2 скилидки чесън- нарязани на ситно.
5. Добавете доматите - обелени и нарязани на ситно или настъргани.
6. Посолете на вкус и сложете 1с.л. захар.
7. Оставете соса да къкри на отворен капак за около 20-25 минути. 
8. След като свалите соса от котлона добавете 1/2 ч.л. черен пипер.
9. Поръсете запечените патладжани със ситно нарязаните 2 скилидки чесън. Изсипете доматения сос върху тях и запечете на 250 градуса за 40-45 минути.
10. Сервирайте ястието охладено и поръсено с магданоз.

Да ви е сладко!







Коментари