Сладкиш с праскови и кисело мляко




В разгара на сезона на прасковите ви предлагам един много лесен и лек сладкиш с праскови. Може да се направи както с пресни праскови, така и с компот от праскови.


За предпочитане е сладкишът да се направи в тортена форма с подвижен ринг, но ако нямате такава може да използвате обикновена тавичка. Във втория случай може да се окаже проблемно нарязването и изваждането на парчетата, но съм убедена че това няма да се отрази по никакъв начин на консумиранете на сладкиша.



Тъй като сместа за основата е рядка и прасковите потъват на дъното, добре e основата да се обърне преди да се залее с млечно-прасковената смес. Ако печете в обикновена тава и ви е трудно да обърнете основата може директно да залеете с плодовата смес.

Ако използвате обикновени праскови- обелете ги предварително. Ако използвате нектарини не е необходимо да ги белете. На снимките сладкиша е правен с праскови от компот.

Мерителната чаша е 250мл.



ПРОДУКТИ:

за основата:

2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
1- голяма или 2 малки праскови - обелени и всяка нарязана на 12  парчета.

за млечно-плодовата заливка:

1 1/2 ч.ч. кисело мляко
2 праскови
3-4 с.л. захар
10гр желатин



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Разбийте яйцата със захарта. Добавете олиото, киселото мляко и настърганата лимонова кора. Разбийте добре до получаването на хомогенна смес.
2. Добавете  пресятото брашно със содата. Разбъркайте добре сместа и изсипете в намазана с масло и поръсена с галета тортена форма с подвижен ринг с размер 26 см диаметър.
3. Подредете парченцата праскови върху сместа. 
4. Печете 30-35 минути в предварително нагрята фурна на 180 градуса.
5. След изваждане от фурната оставете основата да изстине напълно. Обърнете кексовата основа в подходяща чиния или поднос.
6. Залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете да набъбне. 
7. Пасирайте киселото мляко, прасковите и захарта. Разтворете желатина на водна баня и добавете към млечната смес. Оставете в хладилник за 5-10 минути и след това изсипете върху изпечения блат. Поставете в хладилник за няколко часа.
8. Украсете с парченца праскови и листенца мента.



Да ви е сладко!















Коментари

Публикуване на коментар