Мариновани чушки




В сезона на туршиите ви предлагам една много лесна рецепта за мариновани чушки. Рецептата е подходяща за всякакъв вид чушки- люти, капия, севрия, камби и чорбаджийски. 

Ако приготвяте рецептата само с люти чушки сложете повече захар, за да притъпи лютивината. В противен случай е достатъчно да сложите само 1 супена лъжица захар. Може да смесите лютите чушки с други, както направих аз последния път когато правих тази рецепта. Оказа се, че лютите чушки са наистина много люти и ги смесих с други чушки- севрия и камби.

Единствената пропорция, която трябва да се спазва в рецептата е -  1 с.л. сол на 1 буркан, 1-2 с.л. захар на буркан и след това се долива оцет до долния ръб на буркана. Количеството захар зависи какви чушки ще приготвяте- ако са люти сложете 1,5-2с.л. захар, ако не са - 1с.л. захар. Най-добре е след като сложите тези съставки в буркана да разбъркате добре и да опитате на вкус. Соления, сладкия и киселия вкус трябва да са в баланс- нито твърде сладко, солено или кисело.

Количеството чушки е според вашите възможности. Правилото, което аз прилагам е колкото килограма чушки имам, толкова буркана приготвям. Докато са горещи чушките ги слагам в буркана, веднага затварям и обръщам с капачката на долу до пълно изстиване. 



ПРОДУКТИ:

1. Чушки- люти, севрия, камби, чорбаджийски
2. Моркови- 1 голям морков за всеки буркан
3. Чесън- нарязан на парченца
4. Магданоз
5. Сол, захар, оцет и олио



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте и почистете чушките от семките. Нарежете ги на едри парчета с ширина 2-3 см. Почистете лютите чушки от дръжките и направете разрез от към върха.
2. Измийте и почистете  морковите и ги нарежете на кръгчета.
3. Нарежете магданоза на едро и го смесете с нарязания чесън.
4. Във всеки буркан сложете по 1 с.л. сол, 1-2 с.л. захар и 1-2с.л. магданоз и чесън.
5. Налейте оцет до долния ръб на буркана.
6. Загрейте олио в дълбок съд. Запържете част от морковите за около минута.
7. Добавете 2-3 шепи чушки и пържете 4-5 минути или докато омекнат и леко си променят цвета.
8. Извадете от олиото и сложете следващата част моркови. Докато морковите се запържват сложете в буркани извадените чушки, като притискате добре. Между чушките може да добавите магданоз и чесън.
9. Затворете добре буркана и обърнете с капачката на долу до пълно изстиване.
10. Всичко се повтаря до изчерпване на чушките.
11. След като изстинат бурканите, приберете ги на хладно място.





Да ви е сладко!



Коментари