Доматен сос




Рецептата за този сос видях в предаването "Diners, Drive-Ins and Dives". Още докато гледах предаването вече мислех дали имам всички продукти за направата му. Когато на следващия ден го направих, надмина всичките ми очаквания.


Запърженият чесън придава един много интересен и пикантен вкус на сосчето. Може да се използва като сос към пържен патладжан или чушки. Много добре върви с печена или пържена риба или просто да се хапне самостоятелно с препечена ръжена филийка хляб.

Не се изненадвайте от цвета на соса, след пасирането на чесъна цветът му става по-скоро оранжев от колкото червен.



ПРОДУКТИ:

4 консерви белени домати или 1,5 кг обелени и нарязани домати
7-8 почистени и смачкани скилидки чесън
1/2 ч.ч. олио
1-2 с.л. захар или мед
1/2 ч.л. чили - по желание
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте олиото и запържете скилидките чесън до златисто. Олиото не трябва да е много горещо, защото чесънът прегаря много бързо и започва да горчи.
2. Извадете чесъна и оставете на страни. Сложете доматите и след като сместа заври намалете котлона да къкри като разбърквате от време на време.
3. Изварете доматите до желаната от вас гъстота- обикновено това отнема около 70-80 минути.
4. Няколко минути преди да свалите от котлона добавете чилито и черния пипер. Посолете на вкус.
5. Сложете 1 с.л. захар, опитайте и ако има нужда добавете още.
6. След като свалите от котлона добавете запържения чесън и пасирайте добре.
7. Сервирайте студен.

Да ви е сладко!








Коментари