Рибена чорба



Преди няколко години четох, че най-вкусната рибена чорба се прави с няколко вида риба. От тогава се старая да имам поне два вида риба - речна и морска, когато готвя рибена чорба.
С речната риба проблем нямам- със съпруг риболовец винаги имам 1-2 пакетчета речна риба във фризера. Морската риба всеки път я купувам различна в зависимост от това каква ще харесам в магазина. В случая съм използвала филе от хек.

Всъщност въобще не е задължително на всяка цена да се сложи морска риба, но именно тя придава на рибната чорба този специфичен вкус, който трудно се постига само с речна риба.

Когато приготвям рибена чорба първо правя рибен бульон- именно за него използвам речната риба. Забелязала съм, че чорбата става много вкусна ако се използва глава на сьомга за бульона. Ако сте филетирали риба и са ви останали гръбнак и перки- използвайте ги за рибния бульон. 

При направата на самата чорба слагам нарязано филе от морска риба. Ако може да отделите месо от речната риба - използвайте го, но аз обикновено използвам дребна речна риба, която има много кости и затова я използвам само за бульона. 



ПРОДУКТИ:

За бульона:

600-800гр речна риба
1 глава от сьомга
1 глава лук, нарязана на 4 части
1 морков, нарязан на едро
1 домат, нарязан на 4 части
1 стрък целина, нарязан на едро
1-2 скилидки смачкан чесън
5-6 зърна черен пипер
1/2 ч.л. семена копър

За рибената чорба:

200-300гр филе от морска риба
1 глава лук, нарязана на ситно
1 морков, нарязан на ситно
1 стрък целина, нарязан на ситно
1 домат, нарязан на ситно
2-3 картофа, нарязани на ситно
1-2 топки фиде
1/2 ч.л. девесил
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. куркума
сол, олио, магданоз, лимонов сок




ПРИГОТВЯНЕ:

Приготвяне на бульона:

1. Сложете всички продукти в дълбока тенджера и залейте с 1,5- 2 литра вода.
2. Варете 40-45 минути.
3. Отцедете бульона и отделете месото, което ще използвате в чорбата. 

Приготвяне на рибената чорба:

1. Нарежете зеленчуците и ги задушете в 2-3 с.л. олио.
2. Сложете черния пипер и куркумата. Разбъркайте за около минута и добавете рибния бульон.
3. Когато картофите омекнат сложете фидето и 2-3 минути по-късно добавете рибното филе и отделеното от бульона месо.
4. След 7-8 минути изключете котлона, но оставете чорбата на него поне още 10 минути. Добавете девесила и ситно нарязания магданоз.
5. Сервирайте топла с резенчета лимон.

Да ви е сладко!







Коментари