Морковена торта




Ако редовно следите блога ми вече сте забелязали, че до сега не съм публикувала нито една рецепта за торта. Това определено е странно на фона на болшинството кулинарни блогове, в които повечето рецепти са за торти.

Истината е, че изключителни рядко правя торти. За мен направата на една торта е свързана с много време, продукти и подходящо настроение. Обикновено ефекта на тортата е нейната украса и със сигурност мога да кажа, че това не е силната ми страна.



Рецептата за днешната Морковена торта получих от Cheryl Brown- много мила и любезна дама, която познавам от Международния клуб на жените в Йоханесбург. Именно в клуба за първи път опитах тази торта. Няколко пъти преди това бях опитвала Морковена торта, но всеки път блатовете бяха твърди и доста сухи за моя вкус. Именно това ме впечатли в тази торта- блатовете са с много по-различна консистенция от всичко, което бях опитвала до сега.

Единственото нещо, което бих променила следващия път е количеството на олио в рецептата. В рецептата е чаша и половина, което според мен е твърде много. Една чаена чаша би била достатъчно.

За направата на тортата използвах друг крем, но ви давам и оригиналния крем. От вас зависи кой ще изберете при сглобяването на тортата. 

Мерителната чаша е 250мл. 



ПРОДУКТИ:

за блата:

1. 2 ч.ч. брашно
2. 1 ч.л. сол
3. 2 ч.л. бакпулвер
4. 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
5. 2 1/2 ч.л. канела
6. 2 ч.ч. захар
7. 1 1/2 ч.ч. олио
8. 4 яйца
9. 2 ч.ч. ситно настъргани моркови
10. 1 ч.ч. ананас от консерва- ситно нарязан с малко сок- около 1/3 ч.ч.
11. 1 ч.ч. ситно нарязани орехи
12. 1 ч.ч. кокосови стърготини
13. 1/2 ч.ч. маково семе


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Смесете първите 5 съставки в купа.
3. Разбийте яйцата, захарта и олиото. Постепенно добавете - морковите, ананасът, орехите, кокосовите стърготини и маковото семе.
4. Добавете сухите съставки и разбийте добре.
5. Покрийте дъното на форма за печене с хартия, подмажете с мазнина и изпечете 2 блата за 50-55 минути или докато клечка излиза суха от центъра на блата. След изпичане оставете ги да изстинат напълно.



Оригиналният крем:

250 гр крема сирене
200 меко масло
400 гр пудра захар
1 ч.л. екстракт ванилия

1. Разбийте маслото с пудрата захар.
2. Разбийте внимателно с крема сиренето и ванилията. Не разбивайте твърде дълго, за да не се пресече кремът.

Кремът, който аз използвах:

250 гр крема сирене
250 гр заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. екстракт ванилия

Разбийте сметаната с пудрата захар и ванилията. Добавете на части крема сиренето и разбивайте до пълно хомогенност. Кремът трябва да е гладък, лъскав и без бучици.

След като имате 2 изстинали блата и крем за тортата всичко останало е ясно- блат, крем, блат, крем или с други думи казано- сглобете тортата. Добре е готовата торта да престои поне 2 часа.

Да ви е сладко!













Коментари

  1. Ехаа, откога търся изпробвана рецепта за сочен керот кейк! Определено ще пробвам и подобрената рецепта за айсинг-а :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар