Ризото фрути ди маре / Frutti di mare risotto




Това е една от любимите рецепти у дома. Правя я от години и винаги се повтаря едно и също- всичко се изяжда на момента.

Начинът по който ви предлагам рецептата е по-различен от технологията на приготвяне на ризото. У дома обичаме оризът да се отделя, затова го сварявам предварително и го измивам след това. 

През годините съм правила различни варианти на това ризото. Ако имам пушена риба винаги добавям малко от нея и тогава вкусът на ризотото е невероятен. Правила съм го без миди и само със скариди, въобще изборът на морски дарове зависи изцяло от вас. 

Най- добре е да използвате дълбок тиган с незалепващо дъно или уок.

Мерителната чаша е 250мл.




ПРОДУКТИ:

1 ч.ч. бисерен ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
700-800гр морски дарове- в случая използвах миди, калмари, скариди и предварително сварен октопод
5-6 бр. рулца от раци
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л.  настъргана кора от лимон
сол, черен пипер и лимонов сок
резенчета лимон за сервиране



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Първо се приготвя оризът. Измитият ориз се слага да заври с 2 ч.ч. вода и 1/2 ч.л. сол. В момента, в който заври намалете котлона, така че да къкри и засечете 3-4 минути. След това измийте оризът на течаща вода и оставете настрани. Оризът не е сварен напълно, но това ще стане след като се добави към морските дарове.

2. Задушете в 2 с.л. масло нарязаните на ситно лук и чесън. 

3. Измийте морските дарове и ако се налага ги нарежете на парченца. Ако използвате замразени продукти- не ги размразявайте напълно. Измийте ги на течаща вода, за да падне образувалия се лед и така ги добавете към лукът. Морските дарове ще пуснат доста вода, която по-късно ще се поеме от оризът.  Задушете ги около 7-8 минути. 

4.  Добавете оризът и разбъркайте добре. Ако използвате пушена риба сега е момента да я добавите. Оставете 2-3 минути да къкри и изключете котлона, но не махайте съдът от него. 

5. Добавете нарязаните на парченца рулца от раци- не е необходимо да се размразяват, сол на вкус и черен пипер. 

6. Когато оризът поеме цялата течност махнете съдът от котлона. Поръсете с настъргана кора от лимон, 1-2 ч.л. лимонов сок и 2 с.л. зехтин. 

7. Сервирайте ризотото топло с парченца лимон.

Да ви е сладко!





Коментари