Ризото с праз и гъби




Днешната рецепта е много лесна и икономична. У нас това ризото е една от любимите и често правени рецепти. Обикновено си го хапваме като основно ястие, но може да се използва и като гарнитура към меса. 

ПРОДУКТИ:

250гр гъби
1-2 стръка праз
1 ч.ч. бисерен ориз
60 мл /1/4 ч.ч. бяло вино
сол, черен пипер, кимион, чубрица
олио



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Нарежете празът на колелца и гъбите на половинки или четвъртинки- според големината им.
2. Задушете празът и гъбите в 2-3 с.л. олио или зехтин.
3. Добавете измития ориз и задушете докато стане прозрачен.
4. Добавете подправките- разбъркайте и сложете виното и 3 ч.ч. вода. Посолете на вкус.
5. След като заври намалете котлона и оставете да къкри около 10 минути.
6. Накрая добавете чубрицата, разбъркайте добре и оставете за 5 минути в затворен съд.
7. Сервирайте самостоятелно или като гарнитура.

Да ви е сладко!



Коментари