Кюфтенца с доматен сос




Повярвайте ми това ястие е уникално вкусно!


Всеки път когато приготвям тази рецепта си мисля, че ще има и за следващия ден, но до сега това не се е случило. Кюфтенцата са толкова вкусни, че дори и студени пак са супер. Може да се сервират самостоятелно, но също може да си ги хапвате и със спагети или нудълси. Аз лично предпочитам да ги сервирам с нудълси.



ПРОДУКТИ:

1. 0,8-1кг кайма, телешка или смес. За каймата ще са ви необходими- 1 глава лук, 2-3 филии хляб, черен пипер и кимион.
2. 2 глави лук- нарязани на ситно.
3. 2-3 скилидки чесън- нарязани на ситно.
4. 2 консерви обелени домати
5. 150 гр кашкавал
6. 1/2 ч.л. черен пипер
7. 1/2 ч.л. кимион
8. 1/4 ч.л. сух босилек
9. 1/2 ч.л. захар
10. олио, сол на вкус
11. чили- по желание



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Омесете каймата с 1 глава ситно нарязан лук, черен пипер, кимион и 2-3 накиснати и добре изстискани филии хляб. Ако имате предварително приготвена кайма за пържени кюфтета - използвайте я.
2. Задушете ситно нарязания лук и чесън в 2-3 с.л. олио или зехтин.
3. Добавете подправките, Разбъркайте за минута и добавете пасираните домати.
4. Посолете на вкус. Добавете захарта и половин ч.ч. вода.
5. След като доматеният сос заври, намалете котлона и го оставете да къкри около 30 минути, като разбърквате от време на време.
6. Докато сосът ври пригответе кюфтенцата- оформете ги с големината на големи орехи.
7. Подредете ги в подходяща тавичка и залейте с доматения сос.
8. Печете 35-40 минути в предварително загряна на 250 градуса фурна.
9. Поръсете с настърган кашкавал и запечете 2-3 минути.
10. Сервирайте с листа пресен босилек.



Да ви е сладко!








Коментари