Усукана месеница




Тази месеница я правя обикновено веднъж в годината за сирни заговезни. И преди в мои постове съм споменавала, че месенето не е сред любимите ми занимания, но веднъж годишно запретвам ръкави и правя тази месеница.


Рецептата я знам от бабата на моя съпруг- голяма майсторица на тестени изделия. Пробвала съм и 1-2 други рецепти, но за мен нейната рецепта е най-добрата.



Обикновено правя месеницата с мас, но ако искате да спазите църковния канон може да използвате друга мазнина- масло, олио или смес от масло и олио.

Исках тестото да е повечко- тавата, която използвах е с размери 30х40см, за да се напълни цялата тава, затова и сложих повече кисело мляко. Тъй като отдавна в България кофичките кисело мляко не са половин килограм, ще ви дам рецептата така както съм я записала в тетрадката си и тази, с която направих месеницата.

ПРОДУКТИ:

За тестото по рецептата на баба:

1 кофичка кисело мляко
2-3 яйца
1 ч.л. с връх сол
1/2 пакетче мая
250-300гр мазнина
пресято брашно за меко тесто- по-малко от килограм

За тестото по начина, по който аз го замесих:

500 гр кисело мляко
4 яйца
1 ч.л. с връх сол
1 пакетче суха мая
250-300гр мазнина
пресято брашно за меко тесто - около килограм

400-500гр натрошено сирене
1 жълтък за намазване отгоре- по желание



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Ако използвате прясна мая- разтворете я в малко топла вода, сложете малко захар и брашно докато се получи гъста каша и оставете да шупне. Разбийте яйцата с киселото мляко, добавете маята, солта и замесете меко тесто.

2. Ако използвате суха мая, разбийте яйцата, киселото мляко и солта. Една част от брашното смесете със сухата мая и добавете към яйчената смес. Разбъркайте добре, добавете още брашно и замесете меко тесто.

3. Оставете тестото на страна за час, като го покриете плътно с фолио или влажна кърпа, за да не изсъхва. Разделете тестото на 3 или 4 части според тавата в която ще печете.

4. Всяка част разделете на 3 части. Разточете 3 части на кръг с диаметър 30-35 см. Когато имате 3 разточени кори, започнете да ги нареждате една върху друга като мажете между тях с мазнина. Една част- мажете с мазнина, слагате върху нея втората кора- мажете с мазнина, слагате третата част- мажете с мазнина. Върху третата част сложете натрошено сирене. Завийте на руло, подгънете краищата на вътре и усучете полученото руло, като леко притискате докато усуквате. Сложете в предварително подмазана тава. Така направете с всеки 3 части.

5. Оставете да втаса, намажете месеницата с мазнина или разбит жълтък.

6. Печете 15-20 минути отдолу на 200 градуса, след което включете от двете страни за още 35-40 минути. Тествайте с дървена клечка.

7. След изваждане от фурната завийте с фолио за 10 минути.

8. Сервирайте топла.

Да ви е сладко!

Коментари