Опит за декупаж на яйца








Търсейки интересни техники за боядисване на яйца за Великден попаднах на тази техника. Много сайтове описват как да си направим декупаж върху яйца и от всичко прочетено ми се стори доста лесно да си направя такива яйца. Наистина е много лесно и мноооого забавно. Дори на синът ми му направило впечатление колко се забавлявам - "Мама какво толкова си играе с тези салфетки." :)




Голямото предимство на метода е, че не се цапате с бои при декорирането на яйцата. В процеса на работа разбрах, че дори и да е спукано яйцето при варенето няма никакъв проблем да се декорира с тази техника. За лепило се използва разбит белтък, който е безвреден. 

Недостатък на метода е, че ви трябват бели яйца. Залепените картинки по-добре изпъкват и са по-контрастни при използването на бели яйца.

Най-добре е да се работи с всички яйца едновременно т.е. залепва се картинка на яйцето и се оставя да изсъхне, като в това време се работи с друго яйце и т.н.





ПРОДУКТИ:

1. Сварени бели яйца- напълно изстинали и сухи
2. Шарени салфетки
3. 1 белтък
4. Тънка мека четка
5. Картонена кора за яйца

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Изрежете си фигурки според шарката на салфетката. Повечето салфетки са 2 или 3 пластови- махнете белите пластове, нека да остане само най-горния цветен пласт. На мен ми беше по-удобно първо да изрежа и после да отделя най-горния пласт. Подредете си изрязаните фигури, така че да ви е удобно. 
2. Разбийте леко белтъка. 
3. Вземете изрязаната фигурка, поставете върху яйцето и намажете от горе с лепило. Внимавайте да не разкъсате хартията. Оставете да изсъхне напълно върху обърната картонена кора за яйца. След като изсъхне залепете следващата фигурка. 





Ако потърсите в мрежата ще видите прекрасни яйца направени с декупаж. Може да ви се струва, че вашите не са идеални като тези на снимките в мрежата. Не се разочаровайте- това са вашите Великденски яйца и те са прекрасни, защото вие сте ги приготвили с любов! Развихрете въображението си и ще видите какви невероятни яйца ще имате за Великден.






Това беше моят първи опит с тази техника и аз осъзнавам, че моите яйца са далеч от перфектните, но исках да споделя с вас този начин на украса за яйца. Аз със сигурност ще направя отново такива яйца. 


Пожелавам ви весели мигове в подготовката на празника!










Коментари