Картофена яхния с моркови и млад грах - Potato stew with carrots and mangetout



Ако обичате индийската кухня, ако обичате постни и пикантни ястия, ако просто обичате да експериментирате с различни подправки и вкусове- това е вашата рецепта.


В Африка индийската кухня е изключително популярна. Тук за първи път опитах индийски манджи и се оказа, че много ми допадат на вкус. Това определено ми повлия много и със сигурност промених стила си на готвене- започнах да включвам повече подправки когато готвя. Редовно употребявам чили, куркума, кориандър и джинджифил  дори когато готвя типично български рецепти.



Днешната рецепта е от книгата Indian Cuisine, Dr. Anita Shan. Единствените промени, които направих са, че намалих на половина количеството на лютите чушки и сухото чили и използвах пресен магданоз вместо кориандър. Ако не сте любители на лютото намалете още количествата на лютите чушки и чилито, но не го пропускайте. В рецептата се използва кокосово мляко, което има леко сладък вкус и това значително омекотява лютивината.




Интересното в рецептата е, че доматите се слагат на края и се усеща техния пресен вкус. В рецептата се използват шушулки млад грах, които могат да се заменят със зелен фасул. Пресният карфиол може да се замени със замразен.




ПРОДУКТИ:

600гр или 3 по-големи картофа
2 моркова
400гр карфиол
200гр шушулки млад грах или зелен фасул
4 домата
2 зелени люти чушки
4 скилидки чесън
5 с.л. олио или зехтин
400мл кокосово мляко
200мл зеленчуков бульон
1/2 ч.л. чили
1 ч.л. куркума
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
5-6 стръка пресен джоджен
5-6 стръка пресен магданоз или кориандър
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Нарежете измитите и обелени картофи на големи кубчета. Почистете морковите, измийте ги и ги нарежете на пръчици. Измийте карфиола и отделете розичките.
2. Нарежете чесънът и лютите чушки на ситно.
3. Загрейте олиото в подходящ съд. Сложете чесъна да се запържи за минута.
4. Добавете лютата чушка и зеленчуците без карфиола. Задушете за 2-3 минути. Добавете подправките и разбъркайте добре.
5. Добавете зеленчуковия бульон и кокосовото мляко. Посолете на вкус. След като ястието заври намалете силата на котлона. Разбърквайте от време на време.
6. Десетина минути след като заври добавете розичките карфиол. Оставете да къкри още 10-15 минути.
7. Докато яхнията ври пригответе доматите. Направете плитък разрез на върха и ги поставете във вряла вода за 10-20 секунди. Извадете ги, поставете ги в студена вода, за да изстинат и после ги обелете. Нарежете ги на тънки парченца.
8. След като картофите се сварят добавете нарязаните домати и зелените подправки. Разбъркайте и изключете котлона. Оставете яхнията за 5-6 минути на котлона след което сервирайте поръсена със джоджен и магданоз.

Да ви е сладко!






Коментари