И замириса на ... козунак




До преди няколко дни имах 3 абсолютни неуспешни опити в приготвянето на домашен козунак, като последния беше през 2010. Помня, че тогава бях толкова разочарована, че се зарекох никога повече да не правя опити за козунак. И така до преди 2-3 седмици, когато си казах че не може да е толкова сложно да се направи козунак.

Кураж в това начинание ми даде подробното описание на Бриджит Джоунс. Не знам колко пъти прочетох поста и нямаше връщане назад- запретнах ръкави и направих козунак. И стана чудо- козунакът ми се наду и напълни цялата форма- за първи път! Като цяло рецептата ми хареса или както се изказа съпругът ми - има потенциал в рецептата. Това което не ми хареса е осезаемия вкус на олио. Със сигурност ще пробвам отново тази рецепта, но за мазнина ще използвам масло и количеството ще е наполовина по-малко.

Седмица след това, добила увереност, че все пак мога да се справя с един козунак, дойде ред и на втората набелязана рецепта- Домашен козунак със заквасена сметана. Тази рецепта много прилича на рецептата за усукана месеница, само че тук има захар в тестото. Може би и затова се чувствах много по-уверена при замесването на тестото. Именно тази рецепта ще ви представя в днешния пост. В повечето постове се обяснява как се прави козунак в машина за хляб, тъй като аз нямам такава машина ще опиша рецептата как да си приготвите козунак чрез месене на ръка.

Осъзнавам, че тази рецепта е далеч от традиционната рецепта за козунак, но за мен това е една много добра алтернатива, особено когато си далеч от България и няма как да си купиш козунак за Великден.

От посочените продукти направих 2 козунака с диаметър 26 и 22см. Плънката на големия е течен шоколад, стафиди и шоколадов чипс, а на малкия стафиди и парченца локум. 



Всички продукти трябва да са със стайна температура. 

ПРОДУКТИ:

за тестото:

250 гр заквасена сметана
180 гр. захар
3 яйца + 1 белтък
100 гр масло- разтопено
25гр прясна мая
50мл прясно мляко
2с.л. ванилов екстракт
настъргана на ситно кора на 1 лимон
750 гр. брашно

за плънката:

течен шоколад
стафиди- предварително накиснати с ром
ром
шоколадов чипс
локум

за намазване:

1 жълтък
1 с.л. олио

захар и филирани бадеми за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Пресейте брашното в тава и поставете в предварително затоплена фурна на 60 градуса, за да се затопли. 

2. В затопленото мляко разтворете маята, добавете 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно разбъркайте и оставете на страна да шупне. 

3. Разбийте сметаната, яйцата, захарта и половината разтопено масло. Добавете маята и започнете да добавяте от затопленото брашно, като бъркате непрекъснато с миксер или дървена бъркалка. Когато сместа стане достатъчно гъста, прехвърлете я на плот или в подходяща тава и започнете да месите като добавяте постепенно от брашното. 

4. Омесете меко тесто- използвайте цялото количество брашно. 

5. След като тестото е омесено, продължете с месенето като добавяте по-малко от разтопеното масло. Най-лесно е като разтелете с ръце тестото намазвате с масло и сгъвате на 4. Омесвате до пълното поемане на маслото и така повтаряте до пълното поемане на маслото. Тестото става много приятно за работа- не лепне по ръцете и плота, но ако е необходимо докато месете може да използвате 2-3 с.л. брашно. 

6. Покрийте тестото с фолио и оставете да втаса докато удвои обема си. 

7. Разделете тестото на части според съдовете, в които ще печете козунаците. Аз разделих на 2 части в отношение 1:2.


В този клип може да видите как се оформя кръгъл козунак на плетка с 4 или 6 фитила. Аз направих тази с 4 фитила.





8. Разделете всяка част на 4 част. Разстелете надлъжно и намажете с течен шоколад, поръсете със стафиди и шоколадов чипс. Навийте на руло като леко усучете фитила. 

9. Оплетете козунака и го прехвърлете в подходяща тава покрита с намазана хартия за печене. Оставете да втаса докато удвои обема си.

10. Намажете с разбития жълтък с олио, украсете с ядки и поръсете със захар.






11. Печете в предварително загрята фурна на 50 градуса за 15 минути, след което увеличете на 160 градуса и печете до суха клечка. Когато се зачерви отгоре- покрийте с алуминиево фолио, за да не прегори. 

със стафиди и парченца локум
12. След изпичане извадете съда от фурната оставете за 10-15 минути и после внимателно извадете козунака, като го оставите на скара да изстине напълно. 

След това... е, след това може да се насладите на един чудесен козунак с богата шоколадова плънка. 

Да ви е сладко!












Коментари