След като за трета поредна седмица правих тези рулца, реших че рецептата трябва да бъде публикувана в блога ми.
Виждала съм такива рецепти в Интернет пространството, но някак си все не е идвал ред да ги пробвам. При условие, че много обичам патладжан не знам какво ме е спирало да пробвам такава рецепта. Всичко се промени когато преди няколко седмици гостувах на приятелка и тя беше приготвила такива рулца- останах възхитена от вкуса и след няколко дни у дома хапвахме патладжанени рулца.
ПРОДУКТИ:
2 бр. средно големи патладжани
500-600 гр кайма - телешка, смес или готова кайма за кюфтета.
2 големи глави лук
2 консерви обелени домати или около 1кг пресни домати.
3-4 скилидки чесън
сол, черен пипер, кимион
олио/ зехтин
пресен магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Измийте патладжаните и ги нарежете по дължина на тънки филийки не по-тънки от 5 мм и не по-дебели от 1 см. Посолете ги и ги оставете за 20 минути.
2. Нарежете на ситно една глава лук, задушете я в малко олио и добавете доматите от консервите. Ако използвате пресни домати- разбийте ги с пасатор или ги настържете на ренде преди да ги добавите към задушения лук. Ако е необходимо добавете малко вода към доматения сос. Посолете на вкус и добавете нарязания чесън, черен пипер и кимион на вкус. След като сосът заври намалете котлона и оставете да къкри за около 25-30 минути.
3. Оплакнете филийките патладжан и ги подсушете добре. Сипете в тиган около 1/2 ч.ч. олио , загрейте добре и запържете всяка филийка за около 10 секунди от всяка страна. Целта е да омекнат от високата температура, а не да се пържат.
Ако имате грил тиган може да приготвите филийките на него- намажете филийките с олио и запечете на тигана докато омекнат.
4. Омесете каймата със ситно нарязаната глава лук, кимион, черен пипер и сол.
5. Поставете на всяка филийка малко кайма оформена като кебапче с дължина ширината на филийката и завийте на руло. Наредете в тава, като поставяте рулцата така, че края да е отдолу.
6. Залейте рулцата с доматения сос и запечете за час в предварително загрята фурна на 220 градуса.
7. Сервирайте ястието топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.
Коментари
Публикуване на коментар