Патладжанени ветрила





Свежо и леко ястие са тези ветрила. Вече имах възможността и на гости да поднеса това ястия и всички до един го харесаха. Успях и да експериментирам с плънката, но определено с козе сирене и кашкавал ми харесаха най-много.


ПРОДУКТИ:

2-3 средно големи патладжана

2 домата

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

100-120 гр кашкавал- нарязан на тънки ленти

бекон или сирене- по желание

сол, черен пипер, зехтин



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Нарежете патладжаните на ленти по дължина. Внимавайте да не ги срежете към опашката- там трябва да останат неотрязани. Посолете между лентите и ги оставете на страна за 20-30 минути.

2. Нарежете доматите на тънки шайби, лукът на тънки полумесеци и чесъна на ситно.

3. Изплакнете добре патладжаните и в по-голяма тава започнете да подреждате доматите и лукът /и бекона/ между лентите патладжан. Разпределете между тях чесъна. Не е необходимо много плътно да се подреждат доматите и лукът, достатъчно е да се слага по едно или две парченца от тях между всяка лента. При печене патладжаните се разстилат и затова ви е необходима по-голяма тава. Не ги подреждайте много плътно. Ако ви останат парченца домати или лук, просто ги сложете в тавата. Не е необходимо да слагате вода- зеленчуците ще пуснат достатъчно. Ако все пак решите да сложите не слагайте повече от 3-4 с.л. вода.

4. Посолете всяко ветрило, подправете със смлян черен пипер и малко зехтин- около 1/2 с.л. на ветрило.

5. Изпечете в покрита с фолио тава в предварително загрята фурна на 250 градуса за 45-50 минути.

6. Махнете фолиото. Подредете сиренето и кашкавала между лентите патладжан и запечете за 7-8 минути само на горен реотан.

7. Сервирайте ястието топло.

Да ви е сладко!







Коментари