Смокиново сладко с ванилия




Сладко от смокини правя само по тази рецепта.  Преди 20 години намерих тази рецепта в една готварска книга, която незнайно къде изчезна, но въпреки че рецептата съм я правила само няколко пъти все още я помня.



Особеното в рецептата е ванилията, която се добавя най-накрая. Признавам си в началото бях доста скептична - за първи път срещах сладко с ванилия, но резултата надмина всички мои очаквания.

Ако приготвяте сладко с повече от 1 килограм смокини трябва да се спазват следните пропорции в рецептата:

- равни количества обелени смокини и захар,
- водата е 1/4 от захарта
- на килограм захар се слага равна лъжичка лимонена киселина и 1 ванилия.

Смокините, които се използват за рецептата не са напълно узрели, но не са и съвсем зелени. Трябва да са твърди на пипане спрямо узрелите.

ПРОДУКТИ:

1 кг твърди обелени смокини
1 кг захар
1 ч.ч. вода /250мл/
1 равна ч.л. лимонтузу
1 ванилия



ПРИГОТВЯНЕ:

1. Обелете смокините и ги поръсете със захарта. Оставете ги да престоят от 12  до 24 часа.

2. Добавете водата и сложете да заври сместа. Бъркайте внимателно, за да не се разкъсат смокините и непрекъснато обирайте образувалата се пяна.

3. Сладкото е готово когато капка от него върху студена чиния стои цяла и не се разлива.

4. Сложете лимонената киселина 5 минути преди да свалите от котлона.

5. Добавете ванилията след като свалите от котлона и внимателно разбъркайте.

6. Готовото сладко наливайте още горещо в сухи и леко затоплени бурканчета с вместимост до 0,5кг. Обърнете и оставете така да изстинат напълно.

Да ви е сладко!





Коментари