Лятна супа с бамя и червен боб




Много обичам да гледам предаването Come dine with me. Именно там видях един от участниците да приготвя супа с бамя и боб. Бях заинтригувана и любопитна каква ще е на вкус тази супа, защото за първи път чух, че бамята може да се използва и за супа. До сега съм използвала бамята основно при готвенето на гювеч и понякога задушена с чесън.





Търсейки рецепта за тази супа се натъкнах най вече на блогове от южните щати. Оказва се, там бамята е доста използвана в супи и яхнии. След като прегледах няколко рецепти се отказах да търся други. Някои от тях бяха с царевица, други с ориз, но общото между всички бяха бамята, бобът и доматите. Реших да се доверя на моите инстинкти и да направя супата по моя вкус. Получи се едно наистина много вкусно лятно ястие, което може да се сервира като топло, така и студено.



Доматите в рецептата може да се заменят с консервирани, които може да разбиете с миксер предварително. Аз съм пробвала и двата варианта, но като че ли никъде по света няма толкова вкусни и сладки домати като българските, затова и когато правих супата с пресни домати не ми хареса толкова колкото с консервирани. Убедена съм, че ако се използват добре узрели български домати супата ще е много вкусна.

С посоченото количество вода супата е по-скоро гъста, но у дома сме почитатели на гъстите супи, затова ако ви се струва малко водата добавете повече.

Посочените продукти са за 4 порции.

Продукти:

1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2 домата или 1,5- 2 ч.ч. домати от консерва
250 гр бамя
1 консерва червен боб*
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. сушен босилек или няколко пресни листа
1/2 ч.л. чили или една люта чушка нарязана на ситно
1 ч.л. зеленчукова добавка
1 стрък кервиз- по желание
2-3 с.л. олио или мазнина по ваш избор
сол и черен пипер на вкус

* може да използвате и половин чаша сух боб сварен до готовност

Приготвяне:

1. В не много горещо олио задушете за 5-6 минути нарязаните на ситно лук и чесън.

2. Добавете кервиза, зеленчуковата подправка, куркумата и чилито . Запържете за не повече от минута и добавете обелените и нарязани на ситно домати и отцедения и измит червен боб.

3. Добавете 500-600 мл вода, изчакайте да заври и намалете котлона. Оставете супата да къкри за 30 минути.

4. Добавете измитата и почистена бамя. Ако е необходимо нарежете я на парчета. Посолете и добавете босилека и черния пипер. След 10 минути свалете от котлона и сервирайте.

Да ви е сладко!



Рецептата е адаптирана от тук: http://foodhero.org/recipes/southern-okra-bean-stew

Коментари