Ябълкови крекери





Мога да опиша тези крекери по много начини- веган/постни, ниско-калорични, диетични, ниско-въглехидратни, съдържащи полезни мазнини, здравословни, но може би най-важното е че са много, много вкусни.




За пръв правих такива крекери преди около 6-7 години и беше любов от първа хапка. От няколко месеца отново редовно ги правя и основно ги хапвам за закуска. Днес отново заредих фурната с ябълкови крекери и реших да споделя рецептата с вас.

Продукти:

1 ч.ч. смляно ленено семе
1/4 ч.ч. смляно сусамено семе
1 ч.ч. кокосови стърготини
3-4 ябълки- обелени и едро настъргани
1 ч.л. канела
1 ч.л. ванилия екстракт
1/4 ч.л. сол
1/4 - 1/2 ч.л. стевия- пожелание
вода- 3/4 - 1 ч.ч.

Приготвяне:

1. Смесете кокосовите стърготини, лененото и сусамено семе в голяма купа. Добавете сухите съставки- канелата, солта и стевията. Разбъркайте.

2. Добавете настърганите ябълки и ванилията към сухите съставки.

3. Бавно добавяйте водата и разбърквайте добре. Внимавайте с водата- ако ябълките са много сочни може и 3/4 да е достатъчно. Сместа трябва да е лепкава и стои слепена, а не рохка. Имало е случаи в които съм добавяла 1/4 смляно ленено семе, за да стане сместа по-плътна. Колкото по-малко вода се добави по-бързо ще станат крекерите, защото те по-скоро се сушат отколкото се пекат.

4. Загрейте фурната на 160 градуса.

5. Разпределете сместа върху хартия за печене във формата на правоъгълник и заравнете - много удобно е ако използвате силиконова шпатула. Дебелината на сместа трябва да е около 3-5 мм. Сложете хартията директно върху решетката на фурната. Обикновено правя двойна доза и използвам 2 решетки.

6. Нарежете крекерите на правоъгълници - най-удобно става ако се използва нож за пица.




7. Като сложите тавата/решетката във фурната намалете температурата на 120 градуса и печете за 1 час. След това намалете на 80 градуса с вентилатор сушете докато станат хрупкави. Това обикновено отнема около 3 часа. Ако нямате функция вентилатор печете на 90 градуса.

8. Внимателно обелете хартията и съхранявайте на сухо и проветриво място.

Когато са добре изсушени крекерите могат да се съхраняват до няколко седмици в кутии на сухо място.

Да ви е сладко!












Коментари