Free Bitcoin

https://freebitco.in/?r=3861405

10 февруари 2018 г.

Обърнат кекс с тиква




В България сме свикнали да свързваме тиквата с десерти като тиквеник или печена тиква. Днес ще ви предложа една по-различна рецепта с тиква и двуцветен кекс.


Десерта се пече на етапи, но това в никакъв случай не усложнява проготвянето му. В приложената рецепта съм намалила количеството на захарта и ако мислете, че половин чаша ще ви е недостатъчно сладко увеличете захарта.

Рецептата е адаптирана от тук: http://www.zajenata.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D1%81-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B0-recepta8601.html



Мерителната чаша е 250мл.

ПРОДУКТИ:

2 ч.ч. нарязана на кубчета тиква
1/3 ч.ч. мазнина по избор- олио, масло, кокосово масло и т.н.
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
100 мл хладка вода
1 ч.ч. + 2 с.л. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол

2с.л. какао
1/2 ч.л. канела

орехи и пудра захар за поръсване



ПРИГОТВЯНЕ:

1. В кексова форма, покрита с хартия за печене, сложете тиквата залейте с 1 с.л. мазнина, объкрайте добре и разпределете равномерно. Изпечете тиквата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.



2. Докато тиквата се пече пригответе кексовата смес. Разбийте добре яйцата със захарта, добавете мазнината, ванилията, солта, водата и 1 чаена чаша брашно смесено с бакпулвера.

3. Изсипете част от сместа- около чаша и половина, в друга купа. В първата добавете 2 с.л. брашно и разбъркайте- тази смес трябва да е повече като количество. В другата смес добавете какаото и канелата- тази смес трябва да е по-малко като количество.

4. Изсипете бялата смес директно върху изпечената тиква и печете 10 минути на 190 градуса.

5. Изсипете какаовата смес върху вече запечената основа и печете още 25-30 минути на 180 градуса. За моята фурна 25 минути бяха достатъчни.

6. Извадете кекса от фурната и оставете да изстине. Обърнете в подходяща чиния и поръсете със смлени орехи и пудра захар.

Да ви е сладко!











1 коментар:

  1. Току що опитах този невероятен кекс. Обожавам тиква, но никога не съм предполагала, че в кекса е толкова добра комбинация. Поздравления, Таня!
    Вики

    ОтговорИзтриване