Вече няколко години приготвям лещата само по този начин. Вкусът наистина е доста интензивен, но кокосовото мляко придава на ястието мекота и кремообразна структура.
Рецептата е вдъхновена от индийската рецепта за къри с леща, но с годините я нагодих към нашия вкус. Обичам да използвам кокосово мляко в различни рецепти и винаги имам 2-3 консерви в шкафа. Дори и традиционни български рецепти стават екзотични с малко подправки и кокосово мляко.
В рецептата се използва люта чушка, но дори и да не ядете люто не я пропускайте или намалете количеството. Кокосовото мляко омекотява вкусът на лятото и крайният резултат е много приятен и балансиран вкус.
При описанието на продуктите изрично съм наблегнала, че кимионът трябва да е на зърна. Запържени в мазнина, зърната кимион разгръщат аромата си и лещата ухае по силно. Ако нямате на зърна по -добре не запържвайте кимиона, а го добавете с останалите подправки.
Надявам се рецептата да ви изкуши и да я приготвите. Наистина си заслужава!
Мерителната чаша е 250 мл.
Посочените продукти са за 3-4 порции.
ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. леща
2 с.л. кокосово масло- може да го замените с мазнина по ваш избор
малка глава лук
малък домат или 1/2 ч.ч. консервирани домати
1/2 ч.ч. /125мл/ кокосово мляко
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. черен пипер
1 люта чушка или 1 ч.л. чили
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. джоджен или сушен кервиз - по желание
кориандър- по желание
сол на вкус
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Измийте лещата и с малко вода я оставете да заври за 2-3 минути. Изплакнете отново лещата и сложете 3 ч.ч. /750мл/ вода. След завиране намалете степента на котлона и оставете да къкри.
2. Докато лещата къкри пригответе запръжката с кокосовото мляко. В не много силно загрята мазнина сложете кимиона за 20-30 секунди. Ако мазнината ви е силно нагрята кимиона ще изгори за секунди и това ще придаде горчив вкус на ястието. Аз използвам 6-та степен от 9, трябва да се чува леко съскане при запържването на кимиона. Добавете ситно нарязания лук и запържете за 2-3 минути.
3. Добавете останалите подправки- куркума, черен пипер и чили. Разбъркайте и добавете ситно нарязаните домат и чесън. След 2-3 минути добавете кокосовото мляко. Разбъркайте и оставете да къкри за 10 минути.
4. Добавете запръжката към лещата и оставете да къкри още 10-15 минути. Посолете на вкус.
5. Сервирайте със салата според сезона или със сварен ориз.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар