Ароматна леща с кокосово мляко




Вече няколко години приготвям лещата само по този начин. Вкусът наистина е доста интензивен, но кокосовото мляко придава на ястието мекота и кремообразна структура.


Рецептата е вдъхновена от индийската рецепта за къри с леща, но с годините я нагодих към нашия вкус. Обичам да използвам кокосово мляко в различни рецепти и винаги имам 2-3 консерви в шкафа. Дори и традиционни български рецепти стават екзотични с малко подправки и кокосово мляко.

В рецептата се използва люта чушка, но дори и да не ядете люто не я пропускайте или намалете количеството. Кокосовото мляко омекотява вкусът на лятото и крайният резултат е много приятен и балансиран вкус.

При описанието на продуктите изрично съм наблегнала, че кимионът трябва да е на зърна. Запържени в мазнина, зърната кимион разгръщат аромата си и лещата ухае по силно. Ако нямате на зърна по -добре не запържвайте кимиона, а го добавете с останалите подправки.

Надявам се рецептата да ви изкуши и да я приготвите. Наистина си заслужава!

Мерителната чаша е 250 мл.
Посочените продукти са за 3-4 порции.



ПРОДУКТИ:

1 ч.ч. леща
2 с.л. кокосово масло- може да го замените с мазнина по ваш избор
малка глава лук
малък домат или 1/2 ч.ч. консервирани домати
1/2 ч.ч. /125мл/ кокосово мляко
2-3 скилидки чесън
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. черен пипер
1 люта чушка или 1 ч.л. чили
1 ч.л. кимион на зърна
1 с.л. джоджен или сушен кервиз - по желание
кориандър- по желание
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте лещата и с малко вода я оставете да заври за 2-3 минути. Изплакнете отново лещата и сложете 3 ч.ч. /750мл/ вода. След завиране намалете степента на котлона и оставете да къкри.

2. Докато лещата къкри пригответе запръжката с кокосовото мляко. В не много силно загрята мазнина сложете кимиона за 20-30 секунди. Ако мазнината ви е силно нагрята кимиона ще изгори за секунди и това ще придаде горчив вкус на ястието. Аз използвам 6-та степен от 9, трябва да се чува леко съскане при запържването на кимиона. Добавете ситно нарязания лук и запържете за 2-3 минути.

3. Добавете останалите подправки- куркума, черен пипер и чили. Разбъркайте и добавете ситно нарязаните домат и чесън. След 2-3 минути добавете кокосовото мляко. Разбъркайте и оставете да къкри за 10 минути.

4. Добавете запръжката към лещата и оставете да къкри още 10-15 минути. Посолете на вкус.
Няколко минути преди изключване на котлона може да добавите джоджен, кервиз или ситно нарязан пресен кориандър.

5. Сервирайте със салата според сезона или със сварен ориз.

Да ви е сладко!





Коментари