Бананов сладолед с кокосова сметана




През годините започнах все по-малко да консумирам млечни продукти и все повече да ги заменям с кокосово мляко или сметана, когато рецептата позволява това.


Скоро се замислих кога за последно съм яла сладолед купен от магазин- беше през април. Всъщност беше в Турция, бяхме почерпени от собственика на един магазин докато пазарувахме в него. Всеки, който е ял сладолед в Турция знае колко по-различен е тамошния сладолед- като вкус и консистенция, от този който се продава в магазинната мрежа в България. В тази връзка- дори не се сещам кога за последно съм си купувала сладолед в България.

Тази рецепта се роди в търсене на баланса в един сладолед- да е с естествени продукти, да е без мляко и захар, да мога да си го хапвам и да не се чувствам виновна след това :) Всъщност този баланс е много относителен, но това е моят вкус и ако на вас ви допада за мен ще остане удоволствието, че в моето виртуално местенце някой е намерил нещо ценно.

ПРОДУКТИ:

4-5 много добре узрели банана
400 мл кокосова сметана/мляко - 1 консерва
2 с.л. какао
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. ванилия
щипка сол
2-3 ч.л. кафява захар- по желание
2-3 с.л. ядки за поръсване- бадеми, орехи или лешници
натрошен шоколад за украса




ПРИГОТВЯНЕ:

1. Разбийте всички продукти с изключение на ядките и шоколада до получаването на гладка, кремообразна смес.
2. Ако имате машина за сладолед, изсипете сместа в машината и оставете да работи според инструкциите и.
3. Ако нямате машина за сладолед изсипете сместа в подходящи кутии и замразете, като разбивате сладоледа още 2-3 пъти през 2-3 часа с цел да не ставана кристали.
4. Извадете сладоледа 15-20 минути преди сервиране. Консумирайте самостоятелно или гарниран с запечени ядки и/или натрошен шоколад.       

Да ви е сладко!







Коментари