Салата със спанак и печени чушки




Казват, че когаго се храним трябва да го правим с всичките си сетива т.е. освен аромат и вкус трябва и визуално храната да привлича. В това отношение тази салата няма проблеми- зеленият спанак и червените чушки чудесно контрастират на бяла чиния.




Много обичам да ям салати и често експериментирам с комбинации на продукти. Днешната рецепта е именно такава. Имах спанак, червени печени чушки и накиснати ядки, които обърках в една салата. Домашните много я харесаха и когато за една седмица я направих 3 пъти, реших че е достойна да бъде публикувана в блога.



Малко странна е комбинацията между спанак и червени чушки, но ако се доверите няма да съжалявате. Много хубава става с орехи, но може да използвате и други ядки като: бадеми, кашу, слънчогледови или тиквени семки. Ако не харесвате вкусът на чесън може да сложите само един стрък чесън или да го пропуснете.

ПРОДУКТИ:

голяма шепа спанак
4-5 червени печени чушки
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
3 с.л. зехтин
оцет, сол - на вкус
щипка черен пипер
2 с.л. накиснати ядки
сусам за поръсване- по желание

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Измийте и почистете спанака. Накъсайте го на листенца, но ако е много голям може да го нарежете.
2. Почистете лукът и чесъна и ги нарежете на ситно. Смесете ги с нарязаните червени чушки и наиснатите ядки. Ако използвате орехи, бадеми или кашу нарежете ги на по-ситно. Объркайте с подправките- сол, 2 с.л. зехтин, черен пипер и оставете на страни.
3. Аранжирайте спанака в подходяща чиния, залейте го с останалия зехтин и върху него поставете червените чушки. По желание може да поръсите със сусам. Сервирайте веднага.

Да ви е сладко!







Коментари