Смути с печена тиква


Смутито е един от най-лесните и здравословни варианти за закуска. Разбира се може да се консумира през целия ден, но аз определено го предпочитам за закуска. 

Обикновено рецептите за смути са с пресни плодове или зеленчуци, затова и днешното ми предложение е по-различно от традиционните рецепти. Тиквата, която ползвам е доста сладка на вкус и затова в рецептата няма захар или мед, но вие винаги може да добавите ако не ви е достатъчно сладко. 

Таханът може да се замени с 1-2 с.л. слънчогледови семки или орехи предварително накиснати за поне 4 часа. Може даже и да се пропусне напълно, но ако се добави дава кремообразна консистенция на смутито. 

Лененото семе и семената чия може да бъдат накиснати предварително, но не е проблем ако се добавят и без накисване. Ако се накиснат по добре се смилат и не се усещат. Не пропускайте лененото семе- то е изключително полезно за ставите ни. Преди време лекар ми препоръча да пия всеки ден ленена вода- 1 с.л. смляно ленено семе се смесва с 1 литър вода. Изпива се за деня. Лекарят ми каза, че лененото семе е като смазка за ставите. От тогава редовно го добавям в смути без значение плодово или зеленчуково. 

В рецептата има доста подправки и може да нямате налични всички. Разбира се не е проблем ако пропуснете някоя от тях, но според мен всички те се допълват взаимно и вкусът на смутито става като течен пай с тиква :)

Мерителната чаша е 250мл. Посочените продукти са за 3ч.ч. смути.

ПРОДУКТИ:

1ч.ч. печена тиква

1с.л. тахан или 1-2 с.л. орехи или слънчогледови семки, предварително накиснати. ( виж обясненията по-горе)

0,5 л вода

1ч.л. ленено семе

1ч.л. чия

1/4 ч.л. канела

1/4 ч.л. ванилия

1/4 ч.л. джинджифил на прах или 1ч.л. настърган пресен джинджифил

щипка смлян карамфил

щипка индийско орехче



ПРИГОТВЯНЕ:

Всички продукти се разбиват в подходящ блендер. Ако нямате блендер или шейкър може да ползвате пасатор, но резултатът няма да е толкова добре разбито смути.

Сервирайте веднага.

Да ви е сладко!



Коментари