Смутито е един от най-лесните и здравословни варианти за закуска. Разбира се може да се консумира през целия ден, но аз определено го предпочитам за закуска.
Обикновено рецептите за смути са с пресни плодове или зеленчуци, затова и днешното ми предложение е по-различно от традиционните рецепти. Тиквата, която ползвам е доста сладка на вкус и затова в рецептата няма захар или мед, но вие винаги може да добавите ако не ви е достатъчно сладко.
Таханът може да се замени с 1-2 с.л. слънчогледови семки или орехи предварително накиснати за поне 4 часа. Може даже и да се пропусне напълно, но ако се добави дава кремообразна консистенция на смутито.
Лененото семе и семената чия може да бъдат накиснати предварително, но не е проблем ако се добавят и без накисване. Ако се накиснат по добре се смилат и не се усещат. Не пропускайте лененото семе- то е изключително полезно за ставите ни. Преди време лекар ми препоръча да пия всеки ден ленена вода- 1 с.л. смляно ленено семе се смесва с 1 литър вода. Изпива се за деня. Лекарят ми каза, че лененото семе е като смазка за ставите. От тогава редовно го добавям в смути без значение плодово или зеленчуково.
В рецептата има доста подправки и може да нямате налични всички. Разбира се не е проблем ако пропуснете някоя от тях, но според мен всички те се допълват взаимно и вкусът на смутито става като течен пай с тиква :)
Мерителната чаша е 250мл. Посочените продукти са за 3ч.ч. смути.
ПРОДУКТИ:
1ч.ч. печена тиква
1с.л. тахан или 1-2 с.л. орехи или слънчогледови семки, предварително накиснати. ( виж обясненията по-горе)
0,5 л вода
1ч.л. ленено семе
1ч.л. чия
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. джинджифил на прах или 1ч.л. настърган пресен джинджифил
щипка смлян карамфил
щипка индийско орехче
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти се разбиват в подходящ блендер. Ако нямате блендер или шейкър може да ползвате пасатор, но резултатът няма да е толкова добре разбито смути.
Сервирайте веднага.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар