Банички SAMOSA



Днес ви представям самоса в български вариант т.е. банички самоса.

Самоса са индийски закуски и са изключително популярни в Южна Африка. Могат да се закупят от топлата витрина на всеки по-голям хранителен магазин. Обикновено самоса се продават в два варианта- с месо и със зеленчуци.  За днешната рецепта ви представям самоса със зеленчукова плънка.


Индийската кухня в повечето случаи е лютива и чесънът, джинджифилът и чилито са просто задължителни за ползване.

Размера на вашите самоса зависи от размера на листовете на корите за баница. Подгответе си предварително листовете, като ги разрежете на правоъгълници с тясна страна 8-9см. и дълга страна около 24-25, но не по къса от 20см. При мен след разрязването се получиха правоъгълници с размери 9х20см. Корите за самоса, които обикновено ползвам са с размери 8 на 25см.

Одринските кори най-много се доближават то готовите кори за самоса. При разрязването използвайте късата страна на кората за дълга страна на самоса т.е. гънките от сгъването на кората за са по дължина на получената лента за самоса. 

Ако желаете може сами да си направите кори за самоса- рецептата може да намерите в интернет, но според мен варианта с кори за баница не отстъпва по нищо на оригиналните самоса. Единствената разлика е, че корите за самоса са по-хрупкави от тези за баница, но това се усеща повече когато престоят и се овлажнят от плънката.

С посочените по-долу продукти направих 24 самоса с половин пакет кори за баница и 22 с кори за самоса. Тъй като направата на самоса отнема време, обикновено правя по-големи количества и част от тях замразявам.

На долната снимка са пържени самоса, направени с готови кори за самоса.

Мерителната чаша е 250мл.

ПРОДУКТИ:

2ч.ч царевица
2ч.ч. грах
3 големи сварени картофа, настъргани на ситно
1ч.ч. ситно нарязано зеле
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1-2 см ситно настърган джинджифил
1ч.л. чили
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л. къри
1/4 ч.л. канела
щипка индийско орехче- по желание
2-3 счукани карамфила- по желание
сол на вкус
олио
Пакет кори за баница - фини или Одрински

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Задушете лука, чесъна и джинджифила в 2-3 супени лъжици олио.

2. Добавете подправките и запържете за 10-15 секунди.

3. Прибавете царевицата и граха- задушете няколко минути като разбърквате често.

4. Сложете 1ч.ч. вода към сместа. След като заври намалете силата на котлона и оставете да къкри 12-15 минути на леко вдигнат капак- нека по-голяма част от водата да се изпари.

5. Добавете настърганите картофи и зелето. Разбъркайте добре и посолете на вкус. Консистенцията на сместа трябва да е като много гъсто пюре.

6. Нарежете корите за баница на правоъгълници с тясна страна 8-9 см. Дългата страна зависи от размера на листовете, но нека да не е по-малка от 20см

7. Сложете плънка в единия край и завийте на триъгълна форма. Края на листа намажете с вода, за да се залепи по-лесно.

8. Ако използвате фини кори, подредете готовите самоса в тава покрита с хартия за печене и ги намажете с олио.  Изпечете 15 минути в загрята фурна на 220 градуса с включен вентилатор.

9. Ако използвате Одрински кори изпържете в не много горещо олио за около минута от всяка страна. 

10. Сервирайте веднага със сладко-лютив сос или друг ваш любим сос.

Да ви е сладко!





Коментари

  1. Предполагам, че ще е много добре със студен айрян

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И със студен айрян е добре, но най-добре вървят със сладко-лютив сос. Като си дойда в БГ ще ви направя самоса :)
      Поздрави на Галя

      Изтриване
    2. Даааа, много са добри и със сладко-лютивия сос са незабравими.

      Изтриване
  2. Кулинарни изкушения..... Отиде ми диетата :)
    В..

    ОтговорИзтриване
  3. Бихте ли дали и рецепта с месо! Голям фен съм им.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля за извинение за много закъснелия отговор. Самоса с месо обикновено са с кайма или пилешко. Без значение какво ще предпочетете добавете месото или каймата докато се задушават царевицата и грахът.

      Изтриване

Публикуване на коментар