Сладко-лютив сос





Днес ви предлагам един изключително лесен за направа сос. Времето за подготовка и направата му е около 20 минути и е готов за ползване веднага. Сладко-лютивият сос е част от Тай кухнята, но според мен чудесно се комбинира с индийските самоса.

Не се притеснявайте от количеството чили в рецептата - захарта притъпява лютивината и едва при преглъщане се усеща.

До сега винаги съм ползвала готов сладко- лютив сос, но откакто намерих тази рецепта спрях да го купувам. Домашно направения сос не е така сладък като купения и на вкус е по-кисел, но на мен тези разлики определено ми допаднаха.

Рецептата е адаптирана от тук: http://shesimmers.com/2009/02/how-to-make-thai-sweet-chili-dipping.html

ПРОДУКТИ:

3 скилидки чесън
1/2 ч.л. сол
2-3 ч.л. чили /лют червен пипер/, количеството зависи от вашите предпочитания
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. бял винен оцет
3/4 ч.ч. вода
1с.л. царевично брашно
2с.л. вода

ПРИГОТВЯНЕ:

1. Счукайте чесъна със солта.
2. В малка тенджерка сложете всички продукти с изключение на последните два.
3. След като сместа заври намалете силата на котлона и оставете да къкри около 10-12 минути на отворен капак.
4. Разбийте царевичното брашно с водата и добавете към врящия сос.
5. Разбъркайте 1 минута и отстранете от котлона.
6. Изсипете в подходящ съд. 






Сосът може да се съхранява 7-10 дни в затворен съд в хладилник. Подходящ е за дресинг към салати. Чудесно се комбинира със скариди, риба, пролетни рулца и самоса.

Да ви е сладко!


Коментари

Публикуване на коментар